Turks-rally-ahead-of-elec-007

"Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία σχετικά με μένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα βιβλία αυτά και τί δεν είπαν. Εβραίους μας είπαν, Αρμένιους μας είπαν και με το συμπάθιο Έλληνες μας είπαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη". >>>

 

Αυτή είναι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ξεστόμισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χτες το βράδυ. Τον ρώτησαν για την κριτική που του ασκείται και διάλεξε να απαντήσει με αυτήν τη φράση ("με το συμπάθιο Έλληνες") που, στην τουρκική γλώσσα παραπέμπει σε κάτι αρνητικό.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει το θέμα χαμηλά. Ωστόσο το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk στην ιστοσελίδα του σήμερα αναφέρεται στα σχετικά σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο τουρκικό twitter με μηνύματα της μορφής "από πότε είναι βρισιά το να είσαι Έλληνας;" και "μήπως είναι ντροπή να είσαι Έλληνας;"

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ερντογάν στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποίησε τη λέξη "Ρουμ" δηλαδή Ρωμιός, η οποία χρησιμοποιείται στην Τουρκία για τους Έλληνες της Τουρκίας και της Κύπρου. Τη δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV.