sxoli_tiflon_01

Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος για την Σχολή Τυφλών της Θεσσαλονίκης. Ελοχεύει, ακόμη, η περίπτωση να χαθεί ο προνοιακός χαρακτήρας του ιδρύματος… >>>

 

Η Σχολή είναι ένα από τα πιο ιστορικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης με πολυσχιδές έργο και μεγάλη προσφορά στα άτομα με προβλήματα όρασης. Η βιωσιμότητά του, όμως, το τελευταίο διάστημα λόγω της σκληρής πολιτικής λιτότητας, κινδυνεύει.

Φως φαίνεται στον ορίζοντα με την ψήφιση του Νόμου 3918, όπου ορίζεται η μετατροπή της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης «Ο Ήλιος» σε ΝΠΔΔ. Με την έκδοση του επικείμενου ΠΔ, θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες, που αφορούν στον προνοιακό χαρακτήρα, την εκπαιδευτική διαδικασία και άλλες λειτουργίες του νέου φορέα.

Ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Καράογλου, έφερε, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρ. Λοβέρδο, το θέμα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου “είναι επιτακτική ανάγκη, στο νομοθέτημα αυτό να συμπεριληφθούν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στο Ίδρυμα και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του, όπως τη φιλοξενία ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας και την εκπαίδευση νεοτυφλωθέντων ατόμων και άνω των 18 ετών. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι απαραίτητες για την πληρέστερη εκπαίδευση και την προστασία των ατόμων με προβλήματα όρασης. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να επιδείξει ειδική μέριμνα για τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου Ιδρύματος και να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να συνεχίσει το Ίδρυμα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα άτομα, που έχουν πραγματικές ανάγκες”.