Στον εισαγγελέα οδηγούνται, σήμερα, οι δέκα οι οποίοι συνελήφθησαν χθες (παράγοντες, πρώην ποδοσφαιριστές, μάνατζερ και “μπουκμέικερ”) ως μέλη διεθνούς κυκλώματος που οργάνωνε παράνομο στοίχημα με στημένα –σύμφωνα με την αστυνομία- παιχνίδια. >>>

 

Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής –αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά συνελήφθησαν οι: Σταύρος Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας), Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Γιώργος Τσακογιάννης (μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης), Δημήτρης Ζαβαντίας (πρώην ποδοσφαιριστής), Νίκος Παντέλης (προπονητής), Αθανάσιος Ντότσης (μάνατζερ Αγροτικού Αστέρα), Νίκος Χάλκου (πρόεδρος ΠΑΕ Ηλιούπολη), Ανδρέας Δημόπουλος (μπουκμέικερ), Βασίλης Καρακούλιας (μπουκμέικερ). Κατηγορούνται για εκβιάσεις και απάτες, για δωροδοκία και δωροληψία με σκοπό την αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων, για τη διεξαγωγή παράνομου στοιχήματος μέσω του διαδικτύου με εταιρείες του εξωτερικού, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.

Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών που αφορούσε τη συνέχιση έρευνας που ήδη διενεργούσε για υποθέσεις «στημένων» αγώνων ποδοσφαίρου και παράνομου στοιχήματος.

Στη ίδια υπόθεση εμπλέκονται ακόμα περίπου εβδομήντα άτομα, για συναφή αδικήματα, τα οποία δεν συνελήφθησαν λόγω έλλειψης προϋποθέσεων αυτόφωρης διαδικασίας. Ανάμεσά τους και ο γιος μεγαλοπαράγοντα του μπάσκετ που πόνταρε μεγάλα ποσά εναντίον της ομάδας του πατέρα του! Μάλιστα, σε έναν μόνον αγώνα, πόνταρε 1,6 εκατομμύρια ευρώ, για να κερδίσει, συνολικά, 13 εκατομμύρια!

Η ιστορία είναι παλιά. Η οργάνωση υπάρχει –όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα έρευνες της αστυνομίας- από το 2008 κι έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε πολλές χώρες.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, σε σπίτια και χώρους εργασίας των συλληφθέντων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν :

  • Δύο (2) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα με σιγαστήρα
  • Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων
  • Μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων
  • Μεγάλος αριθμός κουπονιών «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» με διάφορα ποσά
  • Αποδεικτικά ανάληψης κερδισμένων ποσών
  • Τα χρηματικά ποσά των 18.100 δολαρίων και των 3.250 ευρώ

Τη σχετική έρευνα πραγματοποιεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές και το ΣΔΟΕ, ύστερα από σχετικό φάκελο που έστειλε στις ελληνικές αρχές η UEFA για 40 στημένα παιχνίδια. Επιβαρυντικά στοιχεία φέρεται να έχουν προκύψει για τους προσαχθέντες σχετικά με σειρά αγώνων της Α' και Β' Εθνικής, που είχαν χαρακτηριστεί από την UEFA ως «ύποπτοι» ή ακόμη και ως «άκρως διεφθαρμένοι» για την εξέλιξη των οποίων είχαν υπάρξει στοιχήματα μεγάλων ποσών και οι επιτήδειοι είχαν κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται.