theodorakis_boutaris_01Συνεδριάζει, αυτήν την ώρα, η δημοτική ομάδα της “Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη”, υπό τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Το θέμα της συνεδρίασης είναι η εκχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για την εκδήλωση της “Σπίθας”, αύριο το απόγευμα. >>>

 

Την ίδια στιγμή, οι ανακοινώσεις υπέρ του Μίκη Θεοδωράκη, δίνουν και παίρνουν.

Ο Γκιουλέκας

Ο βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας,  με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Γ. Μπουτάρη να μην επιτρέψει στον Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Διαφωνούμε απόλυτα με την αυταρχική απόφαση του κ. Μπουτάρη να απαγορεύσει τη χρήση της ιστορικής πλατείας Αριστοτέλους – μιας πλατείας που συνδέθηκε με όλες τις πολιτικές εξελίξεις της πόλης μας – σε ένα πρόσωπο – σύμβολο για τη Δημοκρατία, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης. Είναι μια απόφαση προσωπική του κ. Μπουτάρη, η οποία ούτε δεσμεύει, ούτε αντανακλά στις θέσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και των Θεσσαλονικέων. Προσβάλλει τα δημοκρατικά ήθη της Θεσσαλονίκης. Προφανώς, ο κ. Μπουτάρης εξοφλεί ανοιχτά γραμμάτια προς την κυβέρνηση του Μνημονίου και των άλλων δυνάμεων που τον στήριξαν να βγει δήμαρχος. Εμείς διαφωνούμε απόλυτα με αυτή την απόφαση και την θεωρούμε ντροπή για την δημοκρατική ιστορία της Θεσσαλονίκης».

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ν’ απαγορεύσει τη συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη στην πλατεία Αριστοτέλους είναι κατάπτυστη αντιδημοκρατική ενέργεια

Η απόφαση αυτή βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τη συγκεκριμένη συγκέντρωση του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά όλες τις συγκεντρώσεις από κόμματα, συνδικάτα και άλλους φορείς, όχι μόνο στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά  σε όποια πλατεία επιλέγει κάθε φορά ο Δήμος. Αυτή η απόφαση επαναφέρει και αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης και των τοπικών εκπροσώπων της - δημάρχων να περιορίσουν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, με την ψεύτικη πρόφαση των «προβλημάτων» του εμπορίου. Το πραγματικό πρόβλημα των μικρέμπορων είναι ότι οι εργαζόμενοι πτώχευσαν από την κυβερνητική πολιτική και τη θηλιά που τους έχουν περάσει στο λαιμό η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές του εμπορίου.

Το ενδιαφέρον του Δημάρχου για την πλατεία Αριστοτέλους δεν είναι για την πόλη, το λαό της. Είναι για την παραχώρηση του χώρου, σε εκδηλώσεις χορηγούμενες από επιχειρηματίες για τη διαφήμιση τους, ΜΚΟ χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το «κλίμα αλλαγής» στο Δήμο, με τη νέα δημοτική αρχή, είναι αντίθετο με τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού της πόλης. Είναι ενταγμένο στην πολιτική της κυβέρνησης και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (των υποστηρικτών του Γ. Μπουτάρη) να χειραγωγήσουν, να πειθαρχήσουν το λαό στα κελεύσματα της κυβέρνησης, της τρόϊκας και του μνημονίου, θιασώτες του οποίου είναι η δημοτική πλειοψηφία και  ο Δήμαρχος που περηφανεύεται ότι είναι ένα ακόμα αστεράκι στο πέτο του Γ. Παπανδρέου και της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος για μια ακόμα φορά προκαλεί. Δε διαθέτει όμως το ανάλογο ανάστημα για να βάλει στο γύψο τα λαϊκά δικαιώματα. Η απειθαρχία και η ανυπακοή είναι πλέον επί τάπητος  και ο μόνος δρόμος για το λαό μας.     

Αυτό ισχύει και για το δικαίωμα να συγκεντρώνεται και να διαδηλώνει”.

Ο Παπαθεμελής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Η απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να αρνηθεί στον Μίκη Θεοδωράκη την πλατεία Αριστοτέλους η οποία επί δεκαετίες και κατά παράδοση φιλοξενεί τις πολιτικές συγκεντρώσεις της πόλεως, είναι απίστευτη. Ενώ η αιτιολόγησή της απευθύνεται σε ηλιθίους.
Η απαγόρευση ανακαλεί τις εφιαλτικότερες μνήμες της δικτατορίας, τότε που τ’ άσκιαζε φοβέρα και τα πλάκωνε σκλαβιά.
Μας λένε και το διαπιστώνουμε ότι είμαστε υπό κατοχήν, αλλά όχι και ως αυτό το σημείο, όχι και στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης. Θα φέρουμε το θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αντίδραση Μάτη

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρήστος Μάτης, διάλεξε το Facebook για να εκφράσει την άποψή του. Γράφει χαρακτηριστικά:

“Πιστεύω ακράδαντα ότι οι κάτοικοι και οι χρήστες του κέντρου της πόλης υφίστανται τα πανδεινα από τις καθημερινές καταλήψεις του δημοσίου χώρου, τις διαμαρτυρίες, τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Επίσης συμφωνώ ότι χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική για την παραχώρηση του δημόσιου χώρου. Πρέπει όμως να μην είναι αποσπασματική και να μη δημιουργεί καχυποψίες. Και κυρίως δεν πρέπει να προκύπτει από ετεροκαθορισμό. Το αίτημα για την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για την εκδήλωση της "Σπίθας", τις απόψεις της οποίας κάθε άλλο παρά συμμερίζομαι, δεν μπορει να αποτελεί την αφορμή για άσκησης για την έναρξη της νέας πολιτικής. Γιατί κινδυνεύει να την ακυρώσει”.

Τι λένε τα κόμματα

Το ΚΚΕ, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Η απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, να μην επιτρέψει τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους, είναι βαθιά αντιδημοκρατική και απαράδεκτη. Η παραπάνω ενέργεια, με πρόσχημα την εύρυθμη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης και επιχειρήματα τύπου «Αριστοτέλους πλατεία στολίδη της πόλης» κα …, εντάσσεται στην λογική να χτυπηθεί το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, μέσω του περιορισμού των συγκεντρώσεων και των πορειών. Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη. Απέναντι στην λαίλαπα των μέτρων η μόνη απάντηση είναι η οργάνωση στους τόπους δουλειάς και κατοικίας,  αντεπίθεση για να μην πτωχεύσει ο λαός, συμπόρευση με το ΚΚΕ, να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά για τη δική του εξουσία, με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή οικονομία”.

Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, σε συνέντευξή του στο ALTER στην πρωινή εκπομπή του κ. Γ. Αυτιά, τόνισε τα εξής:  «Ο κ. Μπουτάρης είναι μία ιδιότυπη προσωπικότητα. Δεν μπορεί κανείς να τον ερμηνεύσει πάρα πολύ εύκολα. Ενώ είναι έτοιμος να αναγείρει ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ, δεν δέχεται τον πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, όλης της Ελλάδος μάλλον, να διαδηλώσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν μπορώ να τον κρίνω. Τον θεωρώ αρκετά περίεργη και ιδιόμορφη προσωπικότητα».