treno_05

Άγιο είχαν 400 επιβάτες της αμαξοστοιχίας που εκτελεί το δρομολόγιο του προαστιακού σιδηροδρόμου Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Χάρη στην έγκαιρη αντίδραση δύο μηχανοδηγών, δεν άνοιξε μύτη! >>>

 

Κι όμως, όπως είχε στηθεί το σκηνικό του ατυχήματος, όλα έδειχναν πως θα γινόταν μεγάλο κακό:

Ένα φορτηγό νταλίκα, από τα Σκόπια, που μετέφερε σίδερα σε κουλούρες, ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη πάνω σε ισόπεδη διάβαση, κοντά στη Σίνδο, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός του έκανε πολλές προσπάθειες να βάλει μπροστά τη μηχανή και να βγάλει τη νταλίκα από τις σιδηροτροχιές, αλλά μάταια… Η νταλίκα είχε καλύψει με το μήκος της και τη γραμμή που πηγαίνει προς την Ειδομένη και αυτήν που οδηγεί στην Αθήνα, αλλά και τη γραμμή από την οποία περνούν οι αμαξοστοιχίες του προαστιακού!

Εκείνη τη στιγμή φάνηκε, από μακριά, μια εμπορική αμαξοστοιχία, με πολλά βαγόνια γεμάτα προϊόντα που είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη! Ο Σκοπιανός οδηγός της νταλίκας παράτησε το όχημα στις γραμμές κι απομακρύνθηκε. Τότε είδε με φρίκη ότι, από την άλλη πλευρά, ερχόταν με ταχύτητα η επιβατηγή αμαξοστοιχία!

Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα και, όπως αποδείχτηκε, οι μηχανοδηγοί αντέδρασαν σωστά: Ο οδηγός του εμπορικού τρένου, που δεν είχε αναπτύξει, ακόμη, ταχύτητα, κατάφερε να ακινητοποιήσει το συρμό πριν το σημείο όπου βρισκόταν η νταλίκα. Ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας κατάφερε να τραβήξει τα φρένα, αλλά ο συρμός κατέληξε –ευτυχώς με χαμηλότερη ταχύτητα- πάνω στη νταλίκα, η οποία μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα σιδερικών…

Ευτυχώς, κανείς από τους 400 επιβάτες της αμαξοστοιχίας, δεν έπαθε το παραμικρό!

Ο οδηγός της νταλίκας συνελήφθη. Η συγκοινωνία στο σημείο του ατυχήματος διακόπηκε και οι επιβάτες του προαστιακού συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του ΟΣΕ.