ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ


Γέμισε η πλατεία Αριστοτέλους για τον Μίκη Θεοδωράκη. Την ίδια στιγμή, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, το θέμα της διαμάχης με τον Γιάννη Μπουτάρη συνεχιζόταν και οι πρόεδροι ΕΚΘ και Εμπόρων έπαιρναν θέση... >>>

Χιλιάδες είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη, στην ομιλία του για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

“Η πλατεία ήταν γεμάτη” από πολύ νωρίς. Ο κόσμος πλημμύρισε το τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ παραλιακής λεωφόρου Νίκης και Μητροπόλεως και, πριν αρχίσει η εκδήλωση, έφθανε ως τη Μητροπόλεως. Λίγο αργότερα, η οδός Μητροπόλεως έκλεινε κι ο κόσμος έφθανε ως την Τσιμισκή.



Την ώρα εκείνη, στο βάθρο ήταν, ως πρώτος ομιλητής, ο καθηγητής Κώστας Ζουράρις, ο οποίος παρομοίασε τον Μίκη Θεοδωράκη ως την προσωπικότητα που συγκεντρώνει μέσα του όλους τους Έλληνες κι όλη την Ελλάδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι άλλοι ομιλητές παρακολουθούσαν, καθισμένοι στις καρέκλες που είχαν στηθεί, γι αυτόν το λόγο, στην εξέδρα, δίπλα στο βάθρο.



Λίγο αργότερα ανέβηκε στο πόντιουμ και ο Μίκης. Ψηλός, εντυπωσιακός, με τα άσπρα του μαλλιά και τη βαθειά του φωνή, είπε στους συγκεντρωμένους: “Ήρθαμε στη λαομάνα Θεσσαλονίκη για να στείλουμε μήνυμα κατά του μνημονίου και των πολιτικών της κυβέρνησης. Για να ζητήσουμε απο τους βουλευτές μας να καταψηφίσουν αυτά τα μέτρα”!
Όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα. Ο παλμός της συγκέντρωσης ήταν μοναδικός.

Παρών ο Ψωμιάδης
Από τους πολιτικούς, ο μόνος που έδωσε το παρόν στη συγκέντρωση της Αριστοτέλους, ήταν ο Παν. Ψωμιάδης. Όταν πλησίασε στον Μίκη Θεοδωράκη, έσκυψε και του φίλησε το χέρι. Κι ο διάσημος μουσικοσυνθέτης του είπε: «Παναγιώτη ήρθε η ώρα να αρχίσεις να τραγουδάς»…



Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ψωμιάδης απέφυγε να κάνει δηλώσεις για τη συγκέντρωση της “Σπίθας” περιοριζόμενος να πει: “Απόψε δεν μιλούν οι πολιτικοί. Απόψε ακούν την κραυγή αγωνίας του λαού. Ακούνε Μίκη Θεοδωράκη”.

Θέμα στο δημοτικό συμβούλιο
Την ίδια ώρα ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα της άρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει την πλατεία για τη συγκέντρωση, ήταν ένα από αυτά που συζητούσαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, παρουσίασε φωτογραφίες από μετανάστες που επιδίδονται σε παρεμπόριο, στην περιοχή της Αριστοτέλους και έψεξε τη διοίκηση Μπουτάρη, “η οποία αντί να ασχοληθεί με αυτά που απειλούν την ευρυθμία της πόλης, ασχολείται με το να μην επιτρέψει στο Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στην Αριστοτέλους, γιατί δήθεν εκεί απειλείται η αγορά”.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σωτήρης Ζαργιαννόπουλος. Απεκάλεσε “ιΙδανικό υπηρέτη της βαρβαρότητας την οποία ζούμε” τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τον χαρακτήρισε “παράρτημα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη” κι ανακοίνωσε ότι “το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, από δω και πέρα, δεν θα ζητάει άδεια για τις συγκεντρώσεις του”!
Ένα περιστατικό από τη Επταετία, όταν κλήθηκε Γάλλος ακαδημαϊκός, να μιλήσει στους Θεσσαλονικείς, αλλά η χούντα το απαγόρεψε, αφηγήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης “Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων”, Στέλιος Παπαθεμελής. Αναρωτήθηεκ, δε, “ποιός ηλίθιος εισηγήθηκε να μη μιλήσει ο Μίκης στην Αριστοτέλους” και κάλεσε το δήμαρχο να παραστεί στη συγκέντρωση.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», χαρακτήρισε αστείες τις δικαιολογίες για τη μη παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους.
Ο Χρήστος Μάτης, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην πράξη», τόνισε πως χρειάζεται «εκτόνωση με αμοιβαίες διευκρινίσεις. Ας αποσύρει ο δήμαρχος και τυπικά την επιφύλαξή του για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην πλατεία και ο κ.Θεοδωράκης την απαίτηση για συγνώμη».
Από την πλευρά του, ο κ. Μπουτάρης απάντησε ότι επικοινώνησε με συνεργάτες του κ.Θεοδωράκη που του είπαν ότι δεν μπορεί να πάει ο ίδιος αλλά συνεργάτης του. Ο κ.Μπουτάρης όμως τόνισε πως επιθυμία του ήταν να παρευρεθεί ο ίδιος ο κ.Θεοδωράκης. 

Μέτωπο Μπουτάρη και με το ΕΚΘ!
Αντεπίθεση, στο θέμα της συγκέντρωσης που είχε το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ στην πλατεία Αριστοτέλους το περασμένο Σάββατο και εξαιτίας της οποίας, όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αναβλήθηκε εκδήλωση χάντμπολ με παιδιά από όλη την Κεντρική Μακεδνία, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο.
«Το πρωί του Σαββάτου οι υπάλληλοι του δήμου ήταν στο χώρο της Πλατείας και μας παρείχαν το ρεύμα για τη λειτουργία της μικροφωνικής εγκατάστασης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παν. Τσαραμπουλίδης και συμπεραίνει από αυτό πως “δεν υπήρχε καμία απαγόρευση”. Για αυτό και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαρακτηρίζει “ανεξήγητες” τις δηλώσεις Μπουτάρη για «αυθαίρετη κατάληψη νταηλίκι» κλπ της πλατείας Αριστοτέλους, “κάτι που είναι έξω και μακριά από τη λογική μας, εκτός και αν υπάρχουν άλλοι λόγοι ή τυχόν παραλείψεις των υπηρεσιών του δήμου πρέπει να χρεωθούν αλλού», πρόσθεσε ο κ. Κετικίδης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει… άλλη άποψη
Κι ενώ το βασικό επιχείρημα του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, για τη μη παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους στον Μίκη Θεοδωράκη για την εκδήλωση της “Σπίθας” ήταν η ομαλή λειτουργία της αγοράς, έρχεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, με μία ανακοίνωσή του, να φέρει τα… πάνω – κάτω:
“Ακούστηκε ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γ. Μπουτάρης, δεν έδωσε στον κ. Μ. Θεοδωράκη την άδεια να μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους, για να μην δημιουργηθούν –μεταξύ άλλων- προβλήματα στην ομαλή εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Και γι’αυτό τον ευχαριστούμε. Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι όταν ζητήσουμε την πλατεία για την προβολή και γενικότερα την προώθηση της εμπορικής δραστηριότητας, τότε δεν θα έχει καμία αντίρρηση να μας την διαθέσει.
Αναλογιζόμενοι όμως τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε σαν κοινωνία και σαν οικονομία θεωρούμε ότι η «Αγορά» σαν κοινωνικοοικονομικό σύνολο δεν θα είχε καμία αντίρρηση να παραχωρήσει ένα τμήμα της « ομαλής εμπορικής της δραστηριότητας στον προβληματισμό, στον πολιτισμό και στην διερεύνηση του Τι μέλει Γεννέσθαι ….
Εμείς παραχωρούμε την «Ομαλή»… εμπορική δραστηριότητα του απογεύματος μας …. και τον χώρο της αγωνίας μας”, δήλωσε ο κ. Κωστής Χαντζαρίδης.

Οι φωτογραφίες είναι του Γρηγόρη Οικονόμου από το www.photoreportage.gr