Εστω και αργά η Ελλάδα έχει σήμερα συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία εξετάζει τα αιτήματα πολιτικού ασύλου, προβλέπει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας και εφαρμόζει την επαναπροώθηση μεταναστών.>>>

Αυτό υποστήριξε ο υφυπουργός Εσωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος μίλησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, από την Κομοτηνή, σε διημερίδα της ΕΣΗΕΜ-Θ στο κτίριο της Στρ. Καλλάρη 5.
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, το ελληνικό κράτος φροντίζει ώστε τα παιδιά των μεταναστών να έχουν πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία και το πρόβλημα των μεταναστών δεν είναι πλέον μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά πρόβλημα της Ευρώπης.
Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στη δική του εμπειρία καθώς υπήρξε ο πρώτος ανταποκριτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες και μεγάλωσε στην πολυπολιτισμική, όπως την ονόμασε, κοινωνία της Θράκης, όπου υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα. Αποδοκίμασε μη ανεκτές συμπεριφορές του παρελθόντος από την ελληνική πολιτεία απέναντι στη μειονότητα και άγαρμπες προσπάθειες χειραγώγησης της από την Τουρκία και σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη και η διαφορετικότητα είναι πλούτος για την περιοχή.
Στα ΜΜΕ πρότεινε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αποδοχή, όχι αφομοίωση, του διαφορετικού. Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης και ειδικότερα της ΕΤ 3 που ασχολείται με θέματα της περιφέρειας και εκτός συνόρων, σημείωσε.