dimarhio_palio_thessaloniki_01 

Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονικης, Μιχάλης Λεμούσιας, ακολούθησε τον Π. Σαξώνη στη φυλακή, για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης. Μάλιστα, όταν ο κ. Λεμούσιας άκουσε την απόφαση, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά συγκρατήθηκε από αστυνομικούς! >>>

 

Ο κ. Λεμούσιας άκουσε τα της προφυλάκισής του από το στόμα του γ ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης. Με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, ο ανακριτής είχε αποφασίσει την προφυλάκισή του, θεωρώντας τον ύποπτο για την τέλεση νέων αδικημάτων! Κατευθύνθηκε στο παράθυρο, με σκοπό να πηδήξει από τον 1ο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται το γραφείο του Ανακριτή, αλλά οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν, τον συγκράτησαν. Είχε κριθεί προφυλακιστέος για υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Λεμούσια “καίει” η απολογία του φερόμενου ως «πρωταγωνιστή» της υπεξαίρεσης, πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος του καταλόγισε εμπλοκή στην υπόθεση.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορός του, ισχυρίστηκε ότι η απόφαση περί της προφυλάκισης του εντολέα του «δεν στοιχειοθετείται ούτε στην πραγματική βάση της σχηματισθείσας δικογραφίας, αλλά ούτε στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος», προαναγγέλλοντας ότι θα προσφύγει εντός της νόμιμης προθεσμίας στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατά της απόφασης.

Στην απολογία του ο κ. Λεμούσιας αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ποτέ σχέσεις με τον Σαξώνη. Υποστήριξε ότι, ως γενικός γραμματέας του δήμου δεν είχε καμία αρμοδιότητα στα οικονομικά, ούτε τη δυνατότητα να παρέμβει σ' αυτά.

Αντίδραση Παπαγεωργόπουλου

Στην προφυλάκιση Λεμούσια αντέδρασε έντονα ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος: «Χωρίς την μαρτυρία κανενός από τους  30 μάρτυρες που εξετάσθηκαν και χωρίς καμία έστω ένδειξη, με μόνη την τρίτη(!) κατάθεση του ενόχου που την έκανε ένα ολόκληρο χρόνο μετά την σύλληψή του, προφυλακίστηκε ο τέως Γενικός Γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης για τις υπεξαιρέσεις με την μέθοδο της πλαστογραφίας εις βάρος της Θ’ ΔΟΥ και 58 Ασφαλιστικών Ταμείων, που άρχισαν το 1993 και αποκαλύφθηκαν από την Διοίκησή μου! Μια προφυλάκιση που είχε προαναγγείλει μέσα από τις φυλακές πριν από 15 ολόκληρες ημέρες ο επίορκος τέως υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.!… Ο κάθε ένας μπορεί πολύ εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του όταν από την μία πλευρά δεν έχουμε καμία ένδειξη και καμία μαρτυρία και από την άλλη έχουμε τον κ.Μαντέλη και τον κ.Τσουκάτο να έχουν παραδεχθεί ότι παρανόμως εισέπραξαν χρήματα και εν τούτοις να βρίσκονται εκτός φυλακής. Ευτυχώς, γρήγορα θα αποφανθεί τελεσιδίκως η Δικαιοσύνη και οι κοινοί συκοφάντες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει», τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Ο Μ. Λεμούσιας ήταν ο τελευταίος, από τους 25, που απολογήθηκε για την υπόθεση. Εκτός του ιδίου και του Σαξώνη οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Για την τύχη της υπόθεσης θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών, καθώς ο ογκώδης φάκελος της δικογραφίας παίρνει, πλέον, το δρόμο για τον τρίτο όροφο του ΔΙκαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης (από τον ανακριτή στο Εφετείο).