festival_bibliou_30_2011_01

Πλήθος κόσμου ξεναγήθηκε στα περίπτερα του 30ου Φεστιβάλ Βιβλίου, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση του κόσμου και στο πανόραμα  εκδηλώσεων του ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου,  το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. >>>

Το βιβλίο είναι παντός καιρού και δεν το αγγίζει η οικονομική κρίση. Αυτό απέδειξε η προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων φίλων του βιβλίου που επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ στην Παραλία του Λευκού Πύργου, οι οποίοι αψήφησαν την  βροχή και ξεναγήθηκαν στα περίπτερα κρατώντας… τις ομπρέλες  τους.  

Μεγάλη ήταν όμως και η συμμετοχή του κόσμου στις  εκδηλώσεις τέχνης και λόγου που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Φεστιβάλ, στα πλαίσια του ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου.

Συγκεκριμένα:

festival_bibliou_30_2011_mpozini_01

Το Σάββατο 11 Ιουνίου στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση με θέμα «Οι νέες μορφές του βιβλίου», με ομιλητές τους συγγραφείς Γεώργιο Πολυράκη, Νικόλ-Άννα Μανιάτη και Όμηρο Αβραμίδη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, Ωκεανίδα και Studio Amid, αντίστοιχα. Την εκδήλωση συντόνισε  η δημοσιογράφος Νατάσα Μποζίνη,  ενώ το συγκρότημα "ΕΚΜΕΚ" παρουσίασε  ζωντανά, στο πολυπληθές κοινό, μέρος του πρώτου του δίσκου "Γλυκαίνει και δεν παχαίνει».

festival_bibliou_30_2011_elitis_01

«Εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο Ήλιος....” ήταν ο τίτλος του αφιερώματος  στον Οδυσσέα Ελύτη,  με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουνίου στο χώρο του Φεστιβάλ  με ομιλητή τον  Δημήτρη Καραμβάλη, ποιητή, κριτικό λογοτεχνίας και ανηψιό του μεγάλου Έλληνα νομπελίστα  ποιητή.  Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Καρασαββίδου, λογοτέχνης, πολιτισμική κοινωνιολόγος ενώ μουσικά την πλαισίωσαν οι  Θανάσης Τσίρος: μπουζούκι   Δημήτρης Ζαγοριανός: κιθάρα     Κώστας Βασιλειάδης: φυσαρμόνικα    Σταύρος Μωραΐτης: κιθάρα           Δημήτρης Ντίνας: κιθάρα.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα από το Μονόγραμμα τα οποία απήγγειλαν οι  Ζαχαρίας Προδρόμου, Ελένη Μπιρμπίλη, Αναστασία Γκίτση, Ελένη Καρασαββίδου.

festival_bibliou_30_2011_aggelopoulou_01

Οι μικροί φίλοι του βιβλίου,  στον ίδιο χώρο, λίγο νωρίτερα είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν από κοντά την συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Ροκ-Α-Μπίλυ ο ζουμερός», Αργυρώ Αγγελοπούλου και να συζητήσουν μαζί της αλλά και με τον συνθέτη Τόλη Κετσελίδη και την τραγουδίστρια Πένυ Ξενάκη.

Σημαντική επίσης ήταν και η δράση Ανταλλαγής -  Ανακύκλωσης Βιβλίων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όλη την ημέρα,  κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου, σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Βιβλίου 2η Ευκαιρία.

Πολλοί ήταν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ που έφεραν βιβλία και τα αντάλλαξαν μεταξύ τους  ενώ κάποιοι άλλοι προτίμησαν να φέρουν βιβλία που ήταν μόνο για ανακύκλωση και ανταμείφθηκαν με ένα καλό βιβλίο.

Οι λάτρεις της ποίησης είχαν  την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική «Βραδιά Ελεύθερης Ανάγνωσης, αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Βάρναλη», με εισηγήτρια και συντονίστρια την Ελένη Καρασαββίδου, το βράδυ της Δευτέρας στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου.  Επισκέπτες και οι επισκέπτριες του Φεστιβάλ, μετά από πρόσκληση του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και της Εταιρείας Συγγραφέων Β.Ε μοιράστηκαν την «ηδονή και την οδύνη της ανάγνωσης», συνοδεία μουσικής.  Τους δόθηκε το βήμα να μοιραστούν ένα απόσπασμα από  το αγαπημένο τους πεζό ή ποίημα   με το πολυπληθές  κοινό  αφού « η  ανάγνωση των βιβλίων είναι διάλογος με σημαντικά πνεύματα και πολύτιμους φίλους…»

festival_bibliou_30_2011_ekmek_01

Το βράδυ της Δευτέρας έκλεισε με  την παρουσίαση του βιβλίου της Φανής Αθανασιάσου «Δελτίο Καιρού» από την ομάδα Quattro. Για το βιβλίο μίλησε ο Γιώργος Σαράτσης ενώ αποσπάσματα απήγγειλαν οι Γιάννης Αρκέτος, Λίνα Σπεντζάρη, Κωνσταντίνα Αλαμπορινού, Μαίρη Καούνη, Ζαχαρίας Προδρόμου, Ελένη Καρασαββίδου, Βιολέττα Κωνσταντινίδου, Μαρία Πισιώτη ενώ ο Χρ. Λέτσος συνόδευε με την κιθάρα του.

Επίσης στα περίπτερα των εκδοτικών οίκων που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ έγιναν πολλές παρουσιάσεις βιβλίων  ενώ κάποιοι συγγραφείς υπέγραφαν  τα βιβλία τους, στους επισκέπτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο εκδότης-συγγραφέας Γιώργος Χρονάς, οι λογοτέχνες Λένα Μαντά, Σόφη Θεοδωρίδου, Χαρά Ανδρεΐδου, Μαρία Τζιρίτα, Νικόλ-Άννα Μανιάτη, Κατερίνα Καριζώνη, Βασιλική Νευροκοπλή, Όμηρος Αβραμίδης, Γιώργος Στεφανόπουλος, Πέτρος Ευαγγελόπουλος, Μαρία Τσολακίδου, Χάρης Βασιλειάδης, Νικόλαος Κουμουρτζής, Γεωργία Καλαμποκά, Γιάννης Μπακάλης, Τριανταφυλλιά Κωνσταντινίδου, Κική Εμμανουηλίδου, Αργυρώ Αγγελοπούλου, Ιωάννα Φραγκιά, Γιώργος Ιωάννου, Αργύρης Κάλτσιος, Σίσσυ Νικολάου-Βαλιούλη, Γιώργος Ιωαννίδης, Γιώργος Λεκάκης, Άννα Γαλανού, Ελένη Ανθοπούλου.

festival_bibliou_30_2011_karasavvidou_01

Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις και εικόνες του Φεστιβάλ.