manoledakis_01Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστικά προβλήματα. >>>

 

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Ποιος ήταν ο καθηγητής Μανωλεδάκης

Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση και ήταν αριστούχος πτυχιούχος το 1960 και αριστούχος διδάκτορας (1967) του Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, επίκουρος και τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 

Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ένα χρόνο αργότερα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες.

Ο πρωθυπουργός για τον Ιωάννη Μανωλεδάκη

Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, τονίζει σε ανακοίνωσή του για τον Μανωλεδάκη: “Ο Γιάννης Μανωλεδάκης υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου για πολλές γενιές Ελλήνων Νομικών. Διεύρυνε τους ορίζοντες της ποινικής σκέψης και ανήγαγε τη νομική επιστήμη σε εγγυητή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Το παραδειγματικό του ήθος τιμάται από όλη την επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία”.

Ο Ευάγ. Βενιζέλος για τον καθηγητή Μανωλεδάκη

Δάσκαλο είχε τον Ιωάννη Μανωλεδάκη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. “Ο Γιάννης Μανωλεδάκης ήταν ο υποδειγματικός και εμπνευσμένος δάσκαλος. Ο επίμονος και ευρηματικός ερευνητής. Ο ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής στο ποινικό δίκαιο και για μας, τους μαθητές, συναδέλφους και φίλους του, ο άνθρωπος που αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο συνεκτικός ιστός, ο εκφραστής του ηθικού κανόνα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η απώλεια για τη νομική επιστήμη, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο είναι πάρα πολύ μεγάλη”, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ιωάννη Μανωλεδάκη

“Με τον τεκμηριωμένο και καυστικό επιστημονικό του λόγο αλλά και με το πνεύμα ανεξαρτησίας που πάντοτε τον διέκρινε, δεν είχε διστάσει να στηλιτεύσει πολλές φορές την κρατική εξουσία για την ψήφιση και εφαρμογή των λεγόμενων τρομονόμων που υποσκάπτουν βασικές αρχές του κράτους δικαίου, την ίδια στιγμή που τότε πολλοί συνάδελφοι του είχαν επιλέξει τον εύκολο δρόμο της σιωπής ή ακόμη και της συμπόρευσης με αντιδημοκρατικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Όλοι οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θυμούνται πάντοτε το αγέρωχο πνεύμα του και το απαράμιλλο ήθος του”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.