El_Sistema_orchestra_1385155c

Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα αρχίσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση μιας κοινής Ελληνο-βενεζουελάνικης συμφωνικής ορχήστρας νέων, ηλικίας 17-24 χρόνων. >>>

 

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ονειρεύεται μια ορχήστρα υψηλοτάτου επιπέδου που θα τελεί υπό τη αιγίδα του, αλλά και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, καθώς και του Ελληνικού El Sistema – Κοινωνική Δράση για τη Μουσική.

Αυτό ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα (Τρίτη) στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Rodrigo Chavez Samudio, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπ. Πέγκας και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού El Sistema - Κοινωνική Δράση για τη Μουσική  Μιχάλης Μεσσήνης.

Η Συνέντευξη Τύπου δόθηκε με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώνεται σήμερα (Τρίτη) 14 Ιουνίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται το εγχείρημα, δίνοντας μια γεύση στο κοινό της Θεσσαλονίκης από το Εθνικό Σύστημα Ορχηστρών Νέων της Βενεζουέλας, γνωστό και ως El sistema.

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική που θα παρουσιάσουν παιδιά τα οποία επιθυμούν να ενταχθούν στο El Sistema, χαιρετισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη καθώς και ομιλία του Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Ροντρίγκο Οσβαλντο Τσάβες Σαμούδιο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας ανακοίνωσε  ότι από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες (ακροάσεις, κλπ) για τη συγκρότηση της κοινής Ελληνο-βενεζουελάνικης συμφωνικής ορχήστρας νέων, ηλικίας 17-24 χρόνων. Η ορχήστρα αυτή θα δώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μία στο Ηρώδειο και μία στη Βενεζουέλα. Για το σκοπό αυτό θα έρθουν καθηγητές από τη Βενεζουέλα να συμμετάσχουν στις ελληνικές επιτροπές ακροάσεων. Ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, συγκρίνοντας τις ομοιότητες των δύο πολιτισμών και τους κοινούς δεσμούς που έχουν στον τομέα της μουσικής. 

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στηρίζει την ιδέα της ορχήστρας αυτής, μέσα από την οποία τα ταλαντούχα παιδιά, αδιακρίτως κοινωνικού, οικονομικού ή άλλου υποβάθρου, μπορούν να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους στη μουσική. Στόχος είναι η ανάπτυξη  της μουσικής παιδείας για μια καλύτερη κοινωνία. Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυνατότητα αδερφοποίησης της Θεσσαλονίκης με πόλη της Βενεζουέλας, ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι ο ρόλος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να ανοίγει τις προοπτικές και τις δυνατότητες ώστε να δραστηριοποιηθεί η ίδια η κοινωνία, ιδίως στην κρίσιμη αυτή περίοδο που περνά η χώρα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπ. Πέγκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης το εν λόγω εγχείρημα θα έχει τη δέουσα επιτυχία.

Τέλος ο εκπρόσωπος του Ελληνικού El Sistema - Κοινωνική Δράση για τη Μουσική  Μιχάλης Μεσσήνης ανακοίνωσε ότι η δημιουργία της ορχήστρας αυτής είναι μια ιδέα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου - του ιδρυτή του Εl Sistema της Βενεζουέλας - και ανέλαβε να την υλοποιήσει σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους φορείς για τη Βόρεια Ελλάδα.

Δείτε τι σημαίνει El Systema στο βίντεο που ακολουθεί: