Ολική έκλειψη σελήνης το βράδυ της Τετάρτης


Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουνίου, καιρού επιτρέποντος, οι Έλληνες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ολική έκλειψη Σελήνης. Το φαινόμενο θα γίνει ορατό σε όλη τη χώρα. Η Γη θα παρεμβληθεί ανάμεσα στο φεγγάρι και τον ήλιο και θα το τυλίξει στη σκιά της.


Στην Ελλάδα η Σελήνη αναμένεται να ανατείλει 10 λεπτά πριν από τις εννέα το βράδυ ενώ η έναρξη της μερικής έκλειψης υπολογίζεται από τους αστρονόμους περίπου στις 12.10, όταν δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται μόλις σε γωνία μόλις πέντε μοιρών από τον ορίζοντα, δηλαδή η πρώτη φάση δεν αναμένεται να γίνει ορατή. Ωστόσο οι θεατές θα αποζημιωθούν λίγο αργότερα όπου θα αρχίσει η ολική φάση της έκλειψης κατά τις 22:20 το βράδυ και η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 13 μοιρών.
Το καλύτερο μέρος παρατήρησης θα είναι με κατεύθυνση προς νότια - νοτιανατολικά.
Η ολική φάση της έκλειψης θα διαρκέσει επί σχεδόν 100 λεπτά γεγονός που θα συμβάλλει στο να μπορέσουν οι παρατηρητές να δουν την ολική φάση και σε μεγαλύτερο ύψος. Η ολική φάση αναμένεται να τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 24 μοιρών σε σχέση με τον ορίζοντα, ενώ η μερική φάση της έκλειψης θα τελειώσει μία ώρα αργότερα, λίγο μετά τη μία το βράδυ, με τη Σελήνη σε ύψος 27 μοιρών.
Η έκλειψη της Σελήνης είναι δυνατό να παρατηρηθεί ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού, καθώς η παρατήρηση ούτε κάποιον κίνδυνο ενέχει ούτε απαιτεί ειδικό αστρονομικό εξοπλισμό. Το «σβήσιμο» του φεγγαριού από το νυχτερινό ουρανό θα επιτρέψει στους θεατές να δουν «με άλλα μάτια» τα αστέρια.
Όλο το φαινόμενο, εκτός από την Ευρώπη, θα είναι ορατό από την Ανατολική Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Δυτική Αυστραλία, ενώ άλλες περιοχές του πλανήτη θα δουν μόνο ένα μέρος του και άλλες, όπως η Βόρεια Αμερική, θα το χάσουν.
Μια δεύτερη ολική έκλειψη Σελήνης θα συμβεί φέτος, στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 27 Ιουλίου του 2018. Σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο στις 15 Ιουνίου όσο και στις επόμενες, η έκλειψη θα είναι «κεντρική», δηλαδή το φεγγάρι θα διέλθει από το κέντρο της σκιάς της Γης. Είχε προηγηθεί μια μερική ηλιακή έκλειψη στις 4 Ιανουαρίου φέτος, που ήταν ορατή από τη χώρα μας.

Σχόλια