seix sou4Όχι έναν, ούτε δύο, αλλά… 15 εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης παραπέμπει ο εισαγγελέας επειδή δε φρόντισαν να δημιουργήσουν συνθήκες πυρασφάλειας για το Σέιχ Σου! >>>

 

Όλα άρχισαν όταν το καλοκαίρι του 2007, συνεχή δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου εντόπιζαν εστίες κινδύνου στο δάσος – πνεύμονα ζωής της Θεσσαλονίκης. Με βάση τα δημοσιεύματα, η εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής έκανε αυτοψία στο δάσος του Σέιχ Σου κι εντόπισε δίπλα από πυλώνες υπηρεσιών, ακόμη και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και τηλεοπτικού σταθμού, πυκνά χόρτα που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ στο παρελθόν. Επίσης, βρέθηκαν σκουπίδια, μέσα στα οποία σπασμένα γυαλιά, κοντά στον ζωολογικό κήπο.

Την επόμενη χρονιά αυτοψία έκανε ο ίδιος ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Β. Φλωρίδης. Η κατάσταση ήταν ίδια –και… χειρότερη! Έτσι παραγγέλθηκε νέα προκαταρκτική, επειδή δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Τέσσερα χρόνια μετά, βρίσκεται μία εισαγγελέας, η κ. Μαρία Τιντινάκη, να συντάξει κατηγορητήριο κατά του τότε δασάρχη Θεσσαλονίκης, των πρώην αντιδημάρχων των δήμων Αγίου Παύλου, Χορτιάτη, Πυλαίας και Συκεών, των τότε διευθυντών αρμόδιων υπηρεσιών της ΔΕΣΕ και της ΔΕΗ, υπαλλήλου του ζωολογικού κήπου, αλλά και κατά του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων! Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του www.makthes.gr, Όλοι τους κατηγορούνται πως το καλοκαίρι του 2007 μέχρι και τον Απρίλιο του 2008 δεν φρόντισαν να κάνουν αποψιλώσεις γύρω από τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών τους, να απομακρύνουν σκουπίδια που ήταν επικίνδυνα για πρόκληση πυρκαγιάς και να λάβουν γενικότερα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο φωτιάς στο δάσος του Σέιχ Σου.

Οι 15 παραπέμπονται να δικαστούν στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.