anthimos_01

Πρόκληση-πρόσκληση από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης: “Να φέρουν, όσοι ομιλούν, περί της περιουσίας της εκκλησίας, τις φορολογικές τους δηλώσεις, να τις αντιπαραβάλουμε με τη δική μου και άλλων συγγενικών μου προσώπων”! >>>

 

Την πρόσκληση αυτή απηύθυνε, πριν από λίγο, από άμβωνος, με αφορμή φυλλάδιο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο “Εκκλησία Α.Ε.” και σύνθημα: “Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους”. Στο φυλλάδιο κατηγορείται η εκκλησία ως “φορέας εξουσίας, μπλεγμένη στα μεγαλύτερα σκάνδαλα”, η οποία είναι “κάτοχος αμύθητης περιουσίας”.

“Είναι βλασφημία και ψεύδος! Είναι μια σκληρή επίθεση που θυμίζει τα κείμενα της περιόδου 1946-47. Με τέτοια λύσσα και μανία επιτίθενται εναντίον ενός θεσμού που είναι η αιτία της υπάρξεώς μας”, απάντησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Χαρακτήρισε το φυλλάδιο “θρυαλλίδα στα θεμέλια του κοινωνικού και πολιτικού μας βίου”.

Όπως τόνισε ο παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης “δεν είναι απλώς ότι ζητάνε ένα οικόπεδο –όχι της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, διότι η μητρόπολη δεν έχει κανένα οικόπεδο στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε μόνον ένα ακίνητο, το οποίο δεν είναι χρησιμοποιήσιμο. Μιλούν για τα ακίνητα που έδωσε, αντιπαροχή, το ελληνικό κράτος, στην περιουσία της εκκλησίας, όταν πήρε 750.000 στρέμματα και τα μοίρασε στους ακτήμονες –και καλά έκανε”.

Για τον μητροπολίτη Άνθιμο, το θέμα που προκύπτει με “ένα σχολείο της εκκλησίας της Ελλάδος (σ.σ. είναι το κτίριο στη Βασ. Γεωργίου το οποίο εκκενώθηκε, μέσα στην εβδομάδα, με επέμβαση των ΜΑΤ), είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Με το κείμενο του φυλλαδίου οι άγνωστοι συντάκτες ζηυτούν “κοινωνική απαλλοτρίωση – όλα είναι κλεμμένα”, λένε. Επισημαίνει πως οι συντάκτες δε βάζουν την υπογραφή τους για να υπάρξει αντίδραση μέσω του νόμου και καταλήγει με την πρό(σ)κληση:

“Ας πάρουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, να ρθουν να την αντιπαραβάλουμε με τη δική μου φορολογική δήλωση, ή με φορολογικές δηλώσεις συγγενικών μου προσώπων. Για να δούμε ποιος έχει ακίνητη περιουσία και ποιος την προσφέρει για το κοινωνικό σύνολο”…