Κόσμο στο κέντρο της πόλης θέλει το νέο ρυθμιστικό. Φιλοδοξεί να βάλει «φρένο» στις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. >>>

Σκοπός του νέου ρυθμιστικού είναι να αποφευχθεί η ερήμωση στο εσωτερικό της Θεσσαλονίκης και να αναστραφεί η τάση μετακίνησης του πληθυσμού προς την περιφέρεια.
Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης. Αλλά, αυτοδιοίκηση και φορείς, δεν συμφωνούν με το σχέδιο αυτό. Υποστηρίζουν ότι υποβαθμίζονται συγκεκριμένες περιοχές, εκφράζουν φόβο για το κλείσιμο επιχειρήσεων και ισχυρίζονται ότι, αν εφαρμοστεί όπως έχει εκπονηθεί, θα αποθαρρύνει τυχόν επενδυτές να βάλουν τα χρήματά τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σταθακόπουλος, σε ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, παρουσία των εκπροσώπων των επιμελητηρίων και φορέων της πόλης, παρουσίασε το μοντέλο της “συμπαγούς πόλης”. Για τον κ. Σταθακόπουλο, πρέπει να σταματήσουν οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως και να γίνουν αναπλάσεις, πεζοδρομήσεις και αξιοποιήσεις συγκεκριμένων σημείων της πόλης, ώστε να γίνει το κέντρο της πόλης “πιο εύκολα διαχειρίσιμο και κοινωνικά βιώσιμο”.
Υπέρ αυτής της λύσης είναι και ο Μανώλης Βλαχογιάννης εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος δεν είδε με καλό μάτι την οργάνωση χώρων – υποδοχέων, σε περιοχές όπου θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες χρήσεις όπως η κατοικία ή η βιοτεχνική δραστηριότητα. Πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα υποβαθμίσει τις περιοχές, θα σπρώξει στο λουκέτο υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα αποθαρρύνει νέους επενδυτές.
Επίσης, ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης(ΚΚΕ) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης τόνισε ότι το πνεύμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου συναντά τις ανάγκες της οικονομίας και όχι τις ανάγκες των πολιτών.
Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής και την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας που θα λάβουν αποφάσεις επί του Ρυθμιστικού Σχεδίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης.

από το www.difernews.gr