Σεισμοί τοπικού χαρακτήρα είναι, για τους σεισμολόγους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Κοζάνης. Μιλούν για "τοπικού χαρακτήρα μικροδιέγερση". >>>

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, στις 7.15΄ καταγράφηκε από το τηλεμετρικό του δίκτυο σεισμός, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ/ Στις 8 ακολούθησε και δεύτερη δόνηση 3,5 Ρίχτερ. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε περιοχές των νομών Κοζάνης και Καστοριάς, ενώ το επίκεντρό τους εντοπίστηκε σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Πτολεμαϊδας.
Ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, απέδωσε τους σεισμούς σε «συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα τοπικού χαρακτήρα μικροδιέγερση». Διευκρίνισε επίσης, ότι το επίκεντρο του μεγάλου καταστροφικού σεισμού, μεγέθους 6,6 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί στις 15 Μαιου 1995 στην Κοζάνη, βρισκόταν στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, στο νοτιοδυτικό άκρο του νομού, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο των σημερινών δονήσεων.