clara_fantini_insieme_01 

Έργα της Clara Fantini και του Stefano Tinto, θα εκτίθενται από σήμερα, Σάββατο 4 Ιουνίου και μέχρι τις 27 Νοεμβρίου στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Αλ. Φλέμινγκ 1).

 

Τα έργα τους, κατά τη διάρκεια της 54ης Μπιενάλε θα προβάλλονται από ισάριθμες εγκαταστάσεις πολυμέσων, στο Ιταλικό Περίπτερο στο Αρσενάλε της Βενετίας.

«Εκεί θα υπάρχει ένα βίντεο με τίτλο “Από τον Πιυθαγόρα και πέρα” που θα διαρκεί συνολικά 12 ώρες και θα έχει στιγμιότυπα (5λεπτα) από όλες τις εκθέσεις στα επιμέρους Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα με πρωτότυπη μουσική του Έννιο Μορικόνε», σημείωσε η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Maria Rosa Girace Pieralisi. Όπως τόνισε, η όλη προσπάθεια δεν είναι μια έκθεση μόνο για την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη ή την Βενετία. «Σήμερα περίπου 50 εκατομμύρια Ιταλοί ζουν έξω από τη χώρα. Εμείς θελήσαμε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να βρούμε το δυναμικό μας. Να αναζητήσουμε μια Ιταλία εκτός Ιταλίας», δήλωσε.

Η Clara Fantini δημιούργησε μια εγκατάσταση που φέρει το όνομα «Insieme» (Μαζί/Σύνολο) όπου συνυπάρχουν αρμονικά και ελκυστικά μεταλλικές και ζωγραφισμένες θηλυκές μορφές τοποθετημένες ως ψηφίδες μνήμης στο (συν)πλέγμα της ζωής(φωτογραφία).

«Το έργο μου αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα. Ήθελα να δώσω την αίσθηση ότι μαζί μπορούμε να προοδεύσουμε. Οι διαφορετικές ψηφίδες που χρησιμοποιώ δείχνουν τη διαφορετικότητα κάθε λαού. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την ένωση», σημείωσε η δημιουργός που γεννήθηκε στη Γένοβα, μεγάλωσε στη Ρώμη και από το 1985 ζει και εργάζεται στην Καβάλα.

Έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων (εκ. 100 x 148 x1) με αναλογική εκτύπωση σε χαρτί πάνω σε durex, που τράβηξε το 2003 στο λιμάνι και την αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσει ο Stefano Tinto. Οι εικόνες θα μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα φανταστικό κόσμο που μολονότι ανήκει στη σφαίρα του πραγματικού, μοιάζει να διαφεύγει της αντίληψής μας. Ο δημιουργός γεννήθηκε στην Ασμάρα της Ερυθραίας και ζει και εργάζεται μεταξύ Ρώμης και Θεσσαλονίκης.

Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί και ο Pino Padolfini, έργα του οποίου θα εκτίθενται στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθήνας.