festival_bibliou_28_2009_01Αρχίζει σήμερα τη λειτουργία του στην παραλία του Λευκού Πύργου το 30ο Φεστιβάλ Βιβλίου, στα εκατοντάδες περίπτερα του οποίου θα φιλοξενηθούν 300 εκδότες και περισσότεροι από 300.000 τίτλοι βιβλίων. >>>


Για τον φετινό εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του φεστιβάλ βιβλίου, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κώστα Βάρναλη, συγκροτήθηκε τιμητική επιτροπή την οποία αποτελούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης, οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου και του πανεπιστημίου Μακεδονίας και σειρά ακόμη εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Στο χώρο του φεστιβάλ εκτός από τη σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματισθεί για τις επόμενες μέρες (Σάββατο και Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί και φέτος η έρευνα αναγνωσιμότητας και βιβλιοφιλίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία.
Η ελληνική λογοτεχνία και οι γυναίκες αναγνώστριες εξακολουθούν (με μικρές αυξομειώσεις) να κρατούν τα σκήπτρα της υψηλής αναγνωσιμότητας, ενώ ακολουθούν η ξένη λογοτεχνία, η ιστορία και βιογραφίες, τα κοινωνικά και πολιτικά βιβλία (παρουσίασαν την τελευταία τριετία μεγαλύτερη μείωση ενδιαφέροντος απ’ όλες τις κατηγορίες βιβλίων κι έφτασαν μόλις στο 15% το 2010 από 27% που ήταν το 2007), η ψυχολογία και τα λευκώματα τέχνης.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και οι αλυσίδες καταστημάτων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών – αγοραστών, ποσοστό το οποίο αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθιστώντας δυσχερή τη συνέχιση της λειτουργίας των μικρότερων αμιγών βιβλιοπωλείων και των λεγόμενων βιβλιοπωλείων της γειτονιάς.
Η τάση δεν αφορά αποκλειστικά τους νέους (οι οποίοι δείχνουν κι ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αγορές μέσω Ιντερνέτ στο οποίο οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες δείχνουν μάλλον αδιάφοροι) αλλά και στις ηλικιακές ομάδες αναγνωστών άνω των 35 ετών.
Το 30ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης αρχίζει σήμερα στις 7 το απόγευμα και θα λειτουργεί μέχρι και τις 19 Ιουνίου καθημερινά στην παραλία του Λευκού Πύργου από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ, ενώ τις Κυριακές θα λειτουργεί και το πρωί (από τις 10.30 ως τι 13.00).


από το www.voreia.gr