Περιορισμούς στα ενοχλητικά spam, email, sms και mms, στις διαφημιστικές τηλεφωνικές κλήσεις, φαξ βάζει οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Με την οδηγία αυτή επιδιώκεται η ταυτοποίηση του χρήστη ο οποίος επιθυμεί να λαμβάνει spam για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα πρόκειται να εφαρμοστεί ένα σύστημα pop out που θα ζητά την προηγούμενη ρητή συγκατάθεση του αποδέκτη για την αποστολή spam και γενικότερα διαφημιστικού email, sms, κ.α.



Η αποστολή spam χωρίς τη συγκατάθεση του αποδέκτη θα επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι ο αποστολέας απέκτησε τα στοιχεία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του αποδέκτη νομίμως, στο πλαίσιο προηγούμενης παρόμοιας συναλλαγής και υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι παρέχει στον αποδέκτη τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμα αντίρρησης, με τρόπο εύκολο και σαφή (σύστημα "opt-out").
Ακόμη, ο χρήστης που ενδιαφέρεται να λαμβάνει διαφημιστικά email, κ.λπ. πρέπει να το δηλώνει γραπτά ή με ηλεκτρονικό τρόπο και η δήλωσή του μπορεί να ανακαλείται οποτεδήποτε.
Επίσης, όταν ο συνδρομητής ή χρήστης δηλώνει τη συγκατάθεσή του για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει κατ' αρχάς να επιβεβαιώνει ότι ο συνδρομητής ή χρήστης έχει πρόσβαση στη διεύθυνση αυτή.
Η δήλωση συγκατάθεσης στην περίπτωση αυτή γίνεται, είτε με την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ηλεκτρονική διεύθυνση του συνδρομητή ή χρήστη σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπεύθυνου επεξεργασίας, είτε με άλλο τρόπο, όπως π.χ. μέσω της ιστοσελίδας του υπεύθυνου επεξεργασίας.
Η ίδια επιβεβαίωση, για τη συγκατάθεση αποστολής μηνυμάτων, ακολουθείται και για την αποστολή sms και mms στα κινητά τηλέφωνα, όπως και για τα μηνύματα μέσω fax σε σταθερά τηλέφωνα.
Τέλος, η οδηγία, στην οποία περιλαμβάνονται τεχνικά μέτρα για την αποφυγή μαζικής αποστολής μηνυμάτων, συνοδεύεται από παράρτημα με παραδείγματα εφαρμογής των ορθών πρακτικών αποστολής spam.