Paralia Thessaloniki kumataΆλλο ένα καλοκαίρι, χωρίς θαλάσσια συγκοινωνία, για τη Θεσσαλονίκη και τους Θεσσαλονικείς. «Θέλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε η εκδήλωση ενδιαφέροντος, που θα προκηρυχθεί το …>>>

Σεπτέμβριο, να είναι βιώσιμη και ρεαλιστική και μέσα στο 2012, ύστερα από 25 χρόνια προσπαθειών, να υλοποιηθεί η αστική θαλάσσια συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας.

Ο υφυπουργός ευελπιστεί ότι, σε έναν περίπου χρόνο, θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια με καραβάκια στο Θερμαϊκό κόλπο και η τιμή του εισιτηρίου, για τη διαδρομή πλατεία Αριστοτέλους - Περαία, θα κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 3 ευρώ.

Ο κ. Βούγιας συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ανακοίνωσε πως, στις αρχές Ιουνίου θα προκηρυχθεί πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σχεδιασμό των χώρων υποδοχής των επιβατών στις στάσεις. Στο διαγωνισμό θα κληθούν να συμμετάσχουν νέοι αρχιτέκτονες έως 40 ετών.

Εκπρόσωποι του μελετητικού γραφείου που εκπονεί τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου αναφέρθηκαν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Είπαν πως θα δημιουργηθούν πέντε στάσεις: Η Αφετηρία στην πλατεία Ελευθερίας, στάση στο Μέγαρο Μουσικής, επόμενη στάση στη μαρίνα της Νέας Κρήνης, άλλη μία στην Περαία και Τερματικός Σταθμός στην πλαζ Αγίας Τριάδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Ευθύμιος Σώκος, οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, και άλλοι εκπρόσωποι φορέων. Εξετάστηκε το ενδεχόμενο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τους ενδιαφερόμενους δήμους να αποτελέσουν το φορέα, που θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για συγχρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), ως συντονιστής του έργου, θα διεξάγει έρευνα εκδήλωσης των προτιμήσεων του κοινού για την εκτίμηση αποδοχής της θαλάσσιας συγκοινωνίας, καθώς και του ύψους του κομίστρου που θα ήταν κάποιος διατεθειμένος να πληρώσει, προκειμένου να την επιλέξει για τη μετακίνησή του.

Ο κ. Τζιτζικώστας από την πλευρά του, ζήτησε από τον υπουργό και τους εμπλεκόμενους φορείς να παρουσιάσουν τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου και υπογράμμισε πως “οι Θεσσαλονικείς βαρέθηκαν να ακούν για έργα και έργα να μη βλέπουν”…