yfanet_01Να αναμορφώσει το Ρέμα Κωνσταντινίδη –περισσότερο γνωστό ως Ρέμα ΥΦΑΝΕΤ- θέλει ο δήμος Θεσσαλονίκης –χωρίς να ρωτήσει, πάντως, τους… ενοίκους της φάμπρικας. …>>>

Για το λόγο αυτό, χθες, έγινε συνάντηση με περίοικους και εκπροσώπους φορέων, με τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, κ. Ανδρέα Κουράκη. Τη συνάντηση είχαν ζητήσει οι κάτοικοι.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Ζητήθηκε η παρέμβαση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ολοκληρωμένη διαχείριση του ρέματος κατά τρόπο ώστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου για την περιοχή.

Στη συνάντηση παρευρέθη η κ. Μ. Ανανιάδου-Τζιμοπούλου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ, η οποία τόνισε πως το Ρέμα Κωνσταντινίδη πρέπει να παραμείνει ανοιχτό (και να μην μετατραπεί σε κλειστό αγωγό) στο τμήμα του από την οδό Παπάφη έως την οδό Περδίκκα, καθώς το ελάχιστο νερό που φέρει συντηρεί το οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο αποτελεί ένα μικρό δείγμα της βιοποικιλότητας της πόλης. Για την αξιοποίηση του ρέματος έθεσε τρεις προϋποθέσεις: Να υλοποιηθεί η πλήρης καταγραφή της κατάστασης του ρέματος Κωνσταντινίδη, να λυθούν τα θέματα των πολλαπλών συναρμοδιοτήτων και να απομακρυνθούν οι αιτίες υποβάθμισής του.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους συναρμόδιους φορείς (ΥΠΟΜΕΔΙ-ΕΥΔΕ Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ Παγίων, ΟΡΘΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης), προκειμένου για τον βέλτιστο συντονισμό της προσπάθειας διαχείρισης των ρεμάτων. Η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει άμεσα», δήλωσε ο κ. Ανδρέας Κουράκης.

Ανακοίνωσε πως ο δήμος έχει έλθει ήδη σε επαφή με την ΕΥΑΘ Παγίων, στην ιδιοκτησία και αρμοδιότητα της οποίας βρίσκονται τα ρέματα,  προκειμένου για την παραχώρησή τους. Όσο για τους πόρους “υπάρχει η βούληση να εξευρεθούν”…

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας, κ. Δημ. Κανάκης και μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου καθώς και εκπρόσωπος της ΕΥΔΕ Ύδρευσης-Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Μείζονος Θεσσαλονίκης.