aganaktismenoi_pempti_20110526_01Σαφώς λιγότεροι, από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων, ήταν την Πέμπτη οι "Αγανακτισμένοι" της Θεσσαλονίκης. Μπορεί να μην έφθασαν τους 10.000 όσοι έκαναν ένα πέρασμα από την πλατεία Λευκού Πύργου, αλλά ήταν αρκετοί και δυναμικοί. …>>>

 

Κατ' αρχήν, κρέμασαν... πωλητήριο στο Λευκό Πύργο: Ένα λευκό πανό, με κόκκινα γράμματα και την επιγραφή "Πωλείται". 

Στη συνέχεια, ζήτησαν -και... πέτυχαν- την απομάκρυνση καντινών και μικροπωλητών από το κέντρο της πλατείας. Οι μικροπωλητές και καντινιέρηδες, "αγανακτισμένοι" κι αυτοί με την οικονομική κατάσταση, όπως δήλωσαν σε ρεπορτάζ της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, δεν έφεραν πολλές αντιδράσεις και παρέταξαν τις καντίνες τους κατά μήκος της προκυμαίας.

Τέλος, την εμφάνισή της έκανε και... μικροφωνική εγκατάσταση. Από εκεί, όποιος ήθελε, απευθυνόταν στο πλήθος. Ανάμεσά τους κι ένας Γερμανός, ο οποίος, με τη βοήθεια διερμηνέως, εξιστόρησε πώς η χώρα του αντιμετωπίζει την αρχή μιας οικονομικής κρίσης, αλλά... δεν θέλει να το πιστέψει. Κι ένας άλλος που τραγούδησε, Λοΐζο (το "Δρόμο") α καπέλα...

Μεταξύ των συγκεντρωθέντων υπάρχουν και οκτώ άτομα που έστησαν, με φίλους τους, σκηνές και δε λένε να το κουνήσουν ρούπι, από την πλατεία Λευκού Πύργου. "Εναλλασόμεθα σε βάρδιες και είμαστε αποφασισμένοι", δηλώνουν.

Ορίστηκε και νέο ραντεβού, για σήμερα το απόγευμα. Είδομεν..

(Η φωτογραφία τραβήχτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Μπορείτε να διακρίνετε τον πυρήνα των "Αγανακτισμένων", που επιμένουν να παραμένουν στην πλατεία Λευκού Πύργου).