ragkousis_vouli_20110121_01

Πλεονασματικοί εμφανίζονται στο σύνολο τους οι 325 δήμοι και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους …>>>

ίδιους τους 325 Δήμους και τις 13 Περιφέρειες και έχουν ελεγχθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, οι ΟΤΑ εμφανίζουν ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από έξοδα.
Ειδικότερα, οι ανελαστικές δαπάνες των Δήμων ανέρχονται στα 3.800 δισ και τα έσοδα στα 4 δισ ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τις Περιφέρειες όπου οι δαπάνες υπολογίστηκαν στα 582 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδα στα 670 εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτά τα στοιχεία δόθηκε η δυνατότητα να υπολογιστούν δύο "μαγικοί" αριθμοί, και να δοθούν δύο απαντήσεις, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης:

"Πόσα είναι στην πιο απαισιόδοξη μορφή, τα σταθερά έξοδα των ΟΤΑ; και ποιο είναι το ύψος των δαπανών των ΟΤΑ;"
Αξίζει να σημειωθεί πως στα έσοδα δεν έχουν συνυπολογιστεί τα χρήματα της ΣΑΤΑ, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ τα οποία καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.
"Για πρώτη φορά έχουμε πλήρη και έγκυρη εικόνα των οικονομικών των ΟΤΑ από την οποία προκύπτει πως οι ΟΤΑ δεν υποχρηματοδοτούνται".
Ωστόσο, ο υπουργός πρόσθεσε πως υπάρχει ένας μικρός αριθμός Δήμων - που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες- που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς και θα μπορούν να μπουν σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών τους με τη σύναψη χαμηλότοκων δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Ο κ. Ραγκούσης με αυτή την ευκαιρία ζήτησε επίσης ουσιαστικά διάλογο με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) προκειμένου να συμφωνηθεί μια "λογική σταθεροποίηση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης" και να επιτευχθεί μια υγιής σχέση μεταξύ κυβέρνησης και ΤΑ.
Δηλαδή, να συμφωνηθεί εκ των προτέρων το ποσό που χρειάζονται κάθε χρόνο οι Δήμοι και να μην υπολογίζεται με βάση κάποιο ποσοστό επί των κρατικών εσόδων.
Στο εξής οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένοι να ισοσκελίζουν τα οικονομικά τους στοιχεία και δε μπορούν να προχωρούν σε δαπάνες αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά έσοδα.
Όλα τα στοιχεία της βάσης δεδομένων θα σταλούν στη Βουλή και στους αρχηγούς κομμάτων, όπως και στις ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες.
"Με αυτό τον τρόπο -τόνισε ο κ. Ραγκούσης- θα τελειώσει ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός λαϊκισμός".


από το www.difernews.gr