DIGITAL CAMERA

Έτοιμοι να πάρουν τα όπλα για να μην γίνει στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου ο ΧΥΤΥ του ανατολικού τομέα της Θεσσαλονίκης είναι οι κάτοικοι της περιοχής... >>>

Η δημοτική παράταξη του δήμου Θέρμης Ανατολικός Άνεμος, έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας την αντίθεση κατοίκων της περιοχής για την υλοποίηση του σχεδίου των αρμόδιων υπουργείων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "προωθείται στην περιοχή η ακριβότερη και προβληματικότερη επιλογή διαχείρισης των απορριμμάτων. Εγκρίνεται η χωροθέτηση και εγκατάσταση, δίπλα σχεδόν στη χωματερή Ταγαράδων, την οποία βαπτίζουν εν ενεργεία ΧΥΤΑ, ενός φαραωνικού έργου συλλογής των σκουπιδιών του μισού νομού και της μισής πόλης της Θεσσαλονίκης, καύσης των μετά από μηχανική διαλογή και εναπόθεσης της τέφρας, που θα προκύπτει από την καύση σε ΧΥΤΥ που θα κατασκευαστεί στον ίδιο χώρο".
Η δημοτική παράταξη επισημαίνει πως "η πλειοψηφία των φορέων που απασχολούνται με τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων έχουν από καιρό προτείνει και συγκλίνουν σε ένα πράσινο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο που βασίζεται στο τρίπτυχο: Πρόληψη – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση, που είναι άμεσα υλοποιήσιμο και βρίσκεται στην καρδιά της Πράσινης ανάπτυξης, δημιουργώντας πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, ικανοποιώντας όλες τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας και είναι κοινωνικά αποδεκτό. Το σχέδιο αυτό, έχει όμως ένα «ελάττωμα».
Είναι πολύ οικονομικό και πιο αποκεντρωμένο στις επενδύσεις του άρα και δεν μπορεί να δώσει τα υπερκέρδη που κάποιοι ονειρεύονται".
Ο Ανατολικός Άνεμος αναφέρει ακόμη πως έθεσε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και τονίζει πως η Δημοτική αρχή αρνήθηκε ως μη αναγκαία, την ειδική επί του θέματος συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της. "Δεν επιθυμεί κοινωνικοποίηση του προβλήματος, αλλά ούτε και να γίνουν γνωστές οι προθέσεις της. Θεωρεί ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι προσφυγή στο Σ. Επικρατείας αφού προηγουμένως συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων, μελετήσει το θέμα και τεκμηριώσει την προσφυγή", αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης, και επισημαίνεται: "εμείς πάντως ως δημοτική παράταξη, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μια νέα περιβαλλοντική βόμβα, όπως αυτό συνέβαινε επί 30 χρόνια με τη χωματερή των Ταγαράδων , επιμένοντας ότι η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη και τις πολιτικές σκοπιμότητες."


από το www.thestival.gr