Peters_photobienalle_opseis_20110523_01

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της PhotoBiennale παρουσιάζει την έκθεση «Όψεις της PhotoBiennale», με μια επιλογή έργων από τη PhotoBiennale με θέμα τον «Τόπο». Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο …>>>

Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos (11ο χλμ. Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, Πυλαία) και θα διαρκέσει ως τις 19/06/11

Στην έκθεση μπορείτε να δείτε:

- Εικόνες από τις πόλεις Βύβλος, Τύρος και Βηρυτός του Λιβάνου, αποτυπώνονται στην εργασία Λίβανος 2009 του Δημήτρη Κοιλαλού.

- Μια ασυνήθιστη παρουσίαση των ελληνικών φυσικών και αστικών τοπίων έχει την ευκαιρία να δει ο επισκέπτης της έκθεσης στην ενότητα Τόπος. Πτυχές του χώρου του Νίκου Μάρκου.

- Οι ήσυχες γειτονιές της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μανάμα, αποτελούν το κεντρικό θέμα της ομώνυμης ενότητας του Γιάννη Χατζηασλάνη.

- Στους εσωτερικούς χώρους του έρημου πια εργοστασίου “National Instruments Ltd.”, που αποτελεί το πρώτο και μοναδικό εργοστάσιο φωτογραφικών μηχανών της Ινδίας, περιπλανιούνται οι Manas Bhattacharya και Madhuban Mitra στην εργασία με τίτλο The Archeology of Absence.

- Οι εικόνες τοπίου με τα σύννεφα του Ralph Samuel Grossmann δημιουργούν ένα ασυνήθιστο σκηνικό αδράνειας και κίνησης στην εργασία του Le Monde Voilé.

- Πορτραίτα ανθρώπων που περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στα οχήματά τους σε παρκινγκ στη Βρετανική Κολούμπια στον Καναδά μας παρουσιάζει ο Roderik Henderson στην ενότητα Transvoid.

- Η Vesna Pavlović εξερευνά στα έργα της με τίτλο Searching for landscapes τις έννοιες του ταξιδιού και της μεταμόρφωσης του τοπίου μέσα από την αναπαράσταση και τις εκάστοτε συνθήκες θέασης.

- Τέλος, ο Martijn Peters αποτυπώνει στην εργασία Slices of life στιγμιότυπα από τη συμπεριφορά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους σε έναν δημόσιο χώρο.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ένα φιλμ μικρού μήκους για τη PhotoBiennale, καθώς και προβολές με τα έργα όλων των συμμετεχόντων δημιουργών.

Η διοργάνωση της PhotoBiennale από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Βιογραφικά

Δημήτρης Κοιλαλούς

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Αστικό & Περιφερειακό Προγραμματισμό καθώς και Γεωγραφία στο Εδιμβούργο και στο Λονδίνο. Συνεργάζεται με πολλές δισκογραφικές και διαφημιστικές εταιρείες και περιοδικά, ενώ ταυτόχρονα δουλεύει πάνω σε δικά του προσωπικά φωτογραφικά πρότζεκτ. Από το 2004, ασχολείται με τη διδασκαλία της φωτογραφίας σε διάφορα δημόσια και ιδιωτικά ινστιτούτα, καθώς και στα προγράμματα επιμόρφωσης ενηλίκων του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

www.dimitriskoilalous.com

Νίκος Μάρκου

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έργα του έχουν διακριθεί και βραβευτεί, ενώ έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξέδωσε τα λευκώματα COSMOS και Geometries. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

www.nikosmarkou.com

Γιάννης  Χατζηασλάνης  

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε φωτογραφία στο Central Saint Martins’ College of Art and Design (2000) και στο Goldsmiths College (2001, MA Image and Communication). Έργα του έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα, στην Αγγλία, στην Αίγυπτο και στο Μπαχρέιν. Το ενδιαφέρον του για τη Μέση Ανατολή κίνησε το πρώτο ταξίδι του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 2006. Τη διαμονή του στο Κάιρο ακολούθησε η διαμονή του στη Μανάμα, όπου και στις δύο πόλεις οργάνωσε μια σειρά από workshops με ντόπιους καλλιτέχνες.

www.hadjiaslanis.com

Manas Bhattacharya

Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία και Κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Jadavpur, στην Καλκούτα, όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του το 2002. Συνέχισε τις σπουδές του στον Κινηματογράφο στο Satyajit Ray Film & Television Institute της Καλκούτας, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2010. Εκτός από τη φωτογραφία, ασχολείται και  με άλλα μέσα, όπως το φιλμ και το βίντεο. Έχει λάβει δύο υποτροφίες από το Indian Foundation for the Arts, ενώ οι φωτογραφίες του έχουν κερδίσει τιμητικές μνείες και διεθνή βραβεία.

Ralph Samuel Grossmann

Γεννήθηκε το 1968 στη Γαλλία. Απέκτησε Μάστερ Καλών Τεχνών στη φωτογραφία από το Tyler School of Art of Temple University της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Έργα του ανήκουν σε συλλογές μουσείων, όπως αυτή του Rouen Museum of Fine Arts στη Γαλλία.

www.desirella.com

Roderik Henderson

Σπούδασε στην Ακαδημία Κoninkijke voor Kunst & Vormgeving, στη Γερμανία και στο Rijksakademie van Beeldende Kunst, στο Άμστερνταμ. Πήρε μέρος σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, όπως και σε φεστιβάλ σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχουν εκδοθεί κατάλογοι με το έργο του. Έχει στο ιστορικό του πολλά βραβεία και διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε μουσεία, κέντρα τέχνης και ιδιωτικές συλλογές.

www.roderikhenderson.com

Madhuban Mitra

Σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και κλασικό χορό και έχει διδακτορικό στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος προγράμματος στο India Foundation for the Arts, το μεγαλύτερο οργανισμό χρηματοδότησης της τέχνης στην Ινδία (2000-2007), όπως επίσης και στο  Κέντρο Μελετών στις Κοινωνικές Επιστήμες, της Καλκούτας. Ασχολείται με τη συγγραφή και τη φωτογραφία· επίσης, δημοσιεύει ποιήματα και εικονογραφημένα άρθρα σε διάφορα τοπικά και διεθνή περιοδικά.

Vesna Pavlović

Γεννήθηκε το 1970 στη Σερβία. Σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις οπτικές τέχνες από το Columbia University το 2007. Έχει εκθέσει τα έργα της ευρέως, τόσο σε ατομικές όσο και ομαδικές εκθέσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα της βρίσκονται σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και περιλαμβάνονται σε εκδόσεις. Ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

http://vesnapavlovic.com

Martijn Peters

Γεννήθηκε το 1976 στην Ολλανδία. Σπούδασε φωτογραφία στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών στη Χάγη. Το διάστημα 2002-2003 εργάστηκε ως photo-editor στο περιοδικό Global Dutch Magazine. Έχει παρουσιάσει και συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ολλανδία και αλλού.

www.martijnpeters.nl