foroliges_diloseis_1Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους θα πάρουν επιστροφή φόρου χάρη στο μέτρο των αποδείξεων! Ή, στη χειρότερη, θα πληρώσουν λιγότερα!

 

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι έχουν περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι, από πέρσι ως φέτος, είδαν τα εισοδήματά τους, με κρατικές αποφάσεις, να μειώνονται δραματικά. Φυσικά, όλοι αυτοί, θα πληρώσουν μικρότερα ποσά στην εφορία, ή –που είναι το πιο πιθανό- θα έχουν επιστροφή.

“Τι να φορολογήσουμε, αφού δεν υπάρχει, πλέον, φορολογητέα ύλη”, σχολίαζε, χαρακτηριστικά, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χάρρυ Παπαπανάγος…

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να απαντήσει με εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους σε όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους. Έτσι πολλοί φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Έτσι, κατά τις δύο πρώτες αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το 39,85% των σημειωμάτων αυτών είναι πιστωτικά. Το 41,38% είναι μηδενικά σημειώματα και το υπόλοιπο 18,77% είναι χρεωστικά! Αυτό μεταφράζεται σε χρήμα ως εξής: Το υπουργείο πρέπει να επιστρέψει 311,65 εκατ. ευρώ, όταν ο πρόσθετος φόρος που θα εισπράξει ανέρχεται σε 396,6 εκατ. ευρώ. Ίσα βάρκα, ίσα νερά, δηλαδή… Τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου θα είναι μόλις 85,02 εκατ. ευρώ…