milopoulos_20100910_01Φωνή απόγνωσης από τη Σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου: “Χρειαζόμαστε 36 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για… φως νερό τηλέφωνο. Και μας απαντούν ότι δεν υπάρχει σάλιο”, λέει ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. >>>

 

Προσθέτει: “Δε θα υπάρξει σάλιο, αν δεν υπάρξει Παιδεία. Η Παιδεία είναι οι σιελογόνοι αδένες. Αν ο στόχος μας είναι να ξεπληρώσουμε το χρέος και να κλείσουμε, να μην υπάρχουμε εμείς, τα παιδιά, το πανεπιστήμιο, τότε… μια χαρά. Όμως δεν είναι έτσι. Γι αυτό λέμε στην κ. υπουργό ‘εξαιρέστε την Παιδεία από την πολιτική της άγριας λιτότητας’. Καταφέραμε να μειώσουμε τα έξοδά μας κατά 25%. Αυτοί επιμένουν να μειώσουν τα χρήματα στο 50%. Ας βρούμε μια μέση λύση”.

Την ερχόμενη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ, θα γίνει έκτακτη συνάντηση Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με θέμα “Το Πανεπιστήμιο Εν Κινδύνω”. Οι πρυτάνεις θα συζητήσουν το μέλλον των ιδρυμάτων και θα υπογραμμίσουν πως τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα χρειάζονται επειγόντως χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

“Η κατάσταση χειροτερεύει, ακόμη περισσότερο, επειδή από τη χρηματοδότηση του κράτους μπορούμε να πάρουμε, κάθε μήνα, μόνον το 7%”, τονίζει ο κ. Μυλόπουλος.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους της εκπομπής Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του Σκάι, για τον περιορισμό της σπατάλης, υπογράμμισε πως εφέτος, “παρά τις κοινωνικές εντάσεις”, δεν υπήρξαν καταστροφές και παρόμοια προβλήματα στο ΑΠΘ. Πρόσθεσε ότι “το Αριστοτέλειο ‘βγάζει’ περισσότερα χρήματα από όσα επιδοτείται. Είναι μύθος ότι είμαστε κρατικοδίαιτοι. Έχουμε έσοδα, από έρευνες κι άλλες δραστηριότητες”, τόνισε.

Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να αναπτύξουν τα μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που δίνουν σήμερα, στις 11 το πρωί, στο κτίριο της Πρυτανείας.

Πάντως, ο πρύτανης του Αριστοτελείου, υπογραμμίζει πως “ως την τελευταία ημέρα που θα μπορούμε να λειτουργούμε, θα κρατούμε ανοικτό το Πανεπιστήμιο. Γι αυτό και από τις δράσεις μας απουσιάζει κάποια παρόμοια. Όταν θα παραδώσουμε τα κλειδιά, αυτό θα σημαίνει ότι, από την προηγούμενη, το ΑΠΘ ήταν αδύνατο να λειτουργήσει”.