genoktonia_pontiakou_ellinismou_03Δύο συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος μεθαύριο, Πέμπτη 19 Μαϊου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. >>>

 

Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο βουλευτής του Σουηδικού κοινβουλίου Ν. Παπαδόπουλος.

Το πρωί της ίδιας ημέρας θα τελεστεί μνημόσυνο στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης. Η κεντρική εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο. 

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής της πολιτείας Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης,  και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Στις 6μμ θα ξεκινήσει ποδηλατοπορεία με θέμα: «Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη Μνήμη» από το Χορτιάτη και θα καταλήξει στην πλατεία Αγίας Σοφίας, σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα καταγγελίας της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται, για να τιμηθεί η μνήμη 353 χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας, αλλά και για να προβληθεί το αίτημα των απανταχού Ποντίων για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.