anthimos_01“Το ΄πα και στο Λοβέρδο, θα βγάλω δίσκο για τα 50 ορφανά του Παπαφείου Ιδρύματος”, είπε, από άμβωνος, πριν από λίγο, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος! Στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου στην …>>>

περιοχή Αλατίνη, μίλησε για τα προβλήματα στο προνοιακό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, λίγο πριν την περιφορά δίσκου για τις ανάγκες του νεόδμητου ναού, την επόμενη Κυριακή θα περιφέρει “ένα δίσκο για τη διατροφή των ορφανών παιδιών του Παπαφείου, που δεν έχει τη δυνατότητα να συντηρηθεί. Το είπα στο Λοβέρδο πως θα το κάνω, πως και εγώ θα δώσω και οι χριστιανοί μου θα δώσουν. Είναι 50 ορφανά ή εγκαταλελειμμένα παιδιά για τα οποία δόθηκε μειωμένη, από πέρσι, κατά 60% επιδότηση -και χρωστάμε και τα περσινά”!

Ο μητροπολίτης Άνθιμος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αν θα τα καταφέρει η χώρα να βγει από την οικονομική κρίση:

“Μπορούμε να χτίζουμε καινούργιες εκκλησίες και να είναι οι εκκλησίες μας γεμάτες πιστούς. Αυτό γίνεται μόνον στην Ελλάδα και σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. Η πρωτοπορία ανήκει στους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς. Όταν σε μια χώρα σε τέτοια εποχή -και με τόσους κινδύνους- χτίζουμε εκκλησίες και οι εκκλησίες είναι γεμάτες, δε θα μας αφήσει ο Θεός ούτε να χαθούμε,ούτε να δυστυχήσουμε. Έλεγε ένα σύνθημα στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο: ‘Η Ελλάς προόρισθαι να ζήσει και θα ζήσει’. Αυτό πιστεύω και τώρα”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιότατος ανακοίνωσε πως, αυτόν τον καιρό, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έχει ξεκινήσει την ανακατασκευή μιας πτέρυγας του Χαρίσειου Γηροκομείου, με ίδιους πόρους, αλλά και τη δωρεά του φαρμακοποιού Ν. Νικολάου, ο οποίος ήταν και ο δωρητής για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου στην περιοχή Αλατίνη. “Μου είπε ο δωρητής (εξιστόρησε ο μητροπολίτης) πως ‘την εκκλησία τη φτιάξαμε. Έχουμε κάποια άλλα χρήματα, αλλά θέλω ίδρυμα’. Έτσι ο κ. Θεοχαράκης διευθυντής του Χαρισείου αποφάσισε και χτίζεται η πρώτη πτέρυγα. Όλο το Χαρίσειο θα γίνει καινούργιο. Έχουμε κι άλλες προσφορές”, είπε περιχαρής.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι χτίζονται άλλοι δύο Ιεροί Ναοί στη Θεσσαλονίκη, η Αγία Αναστασία  και ο Άγιος Νικόλαος Χαριλάου, “ο πρώτος Ιερός Ναός της Θεσσαλονίκης με υπόγειο πάρκινγκ”!

Για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, ο μητροπολίτης ευχαρίστησε “το Δήμο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου και το δήμο Πυλαίας, επί δημαρχίας Καρτάλη, που ήταν τότε αυτοτελής. Εχρειάζετο η συμβολή των”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο μητροπολίτης Άνθιμος απένειμε στο δωρητή το παράσημο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που απεικονίζει από τη μία πλευρά τον Πολιούχο Άγιο, Δημήτριο.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού, πατέρας Θεμιστοκλής, προσέφερε στον Παναγιότατο Μητροπολίτη ένα εγκόλπιο. “Για πρώτη φορά πήρα δημοσία εγκόλπιο δώρο”, είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης Άνθιμος.