kaili_01Περίπου πέντε χιλιάδες κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, νοσηλευτές και οικιακοί βοηθοί φροντίζουν πάνω από 110.000 ανήμπορους συνανθρώπους μας. Προσφέρουν υπηρεσίες που περιλαμβάνουν από συμβουλευτική και συναισθηματική υποστήριξη, άμεση ιατρική φροντίδα και …>>>

εξυπηρέτηση σε εξωτερικές εργασίες μέχρι φαγητό και χορήγηση φαρμάκων. Κι όλα αυτά κινδυνεύουν να σταματήσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, σε μια εποχή που γίνεται δυσβάσταχτο, σε έναν συνταξιούχο, ακόμη και να αγοράσει τα φάρμακά του.

Το θέμα έφερε στη Βουλή η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, η οποία χαρακτηρίζει ως “πλέον επιτυχημένη κοινωνική υπηρεσία των δήμων” το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ως τώρα, το πρόγραμμα αυτό παρέχεται σε ηλικιωμένους που είναι ανήμποροι να εξυπηρετήσουν βασικές ζωτικές ανάγκες τους. Σύμφωνα με τη βουλευτίνα, “το κόστος περίθαλψης και φροντίδας αυτών των ανθρώπων θα ήταν πολλαπλάσιο αν παρεχόταν από κάποιο νοσοκομείο ή οίκο ευγηρίας, ενώ και τα ασφαλιστικά ταμεία ελαφρύνονται σημαντικά από το μέτρο”.

Το πρόγραμμα στηρίζεται οικονομικά από πόρους της ΕΕ, καθώς ποτέ η ελληνική πολιτεία δεν εξασφάλισε διαρκείς και σταθερούς πόρους.

Όπως επισημαίνει η κ. Καϊλή, “ενώ η επιτυχία του προγράμματος είναι μεγάλη καθώς προσφέρει ζωτική υπηρεσία στο πιο αδύναμο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, και καθώς έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα κατά 10%, υπάρχει ανησυχία ότι επίκειται περιορισμός των υπηρεσιών του προγράμματος αντί ενίσχυσής του. Επιπρόσθετα, ο φόβος ότι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μόνο όσοι έχουν άνεργο μέλος στην οικογένειά τους, παραλόγως αποκλείει όσους γέροντες είναι μόνοι τους στη ζωή και δεν έχουν κανένα να τους φροντίσει”.

Η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ ζητά να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς, αν υπάρχει πρόθεση κατάργησης ή μείωσης της παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος και αν υπάρχει πρόθεση εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων από την ελληνική πολιτεία προκειμένου να διατηρηθεί το πρόγραμμα και να ενισχυθεί ούτως ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν, σε περίπτωση που κοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.