gelio_01Το λένε χρόνια τώρα, αλλά πλέον έχουμε και… επιστημονική εξήγηση:Το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και ευεργετικά σε πολλούς τομείς. Μάλιστα το χιούμορ… διδάσκεται! >>>

 

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των "κλαμπ γέλιου". Να βοηθήσουν τον κόσμο να μάθει να γελά, να αντιμετωπίζει τη ζωή πιο αισιόδοξα και να βλέπει τη χαρούμενη πλευρά της.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οργανώνει το 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ. Σε αυτό παίρνει μέρος η ψυχολόγος Διαμαντία Δουρούμπα, η οποία εξηγεί ότι στα "κλαμπ γέλιου" οι συμμετέχοντες μαθαίνουν αρχικά να γελούν μηχανικά και σταδιακά με κάποιες ειδικές μεθόδους του θεραπευτή-συντονιστή να βλέπουν την αστεία πλευρά ορισμένων προσωπικών τους βιωμάτων.

Όπως υπογραμμίζει, "με το χιούμορ και το γέλιο, ξεπερνάμε γεγονότα όχι τόσο σημαντικά και άξια να μας χαλάσουν τη διάθεση και να οδηγήσουν είτε σε καβγάδες είτε σε συγκρούσεις".

Σύμφωνα με την ψυχολόγο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες των φοιτητών μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την αναπηρία τους μέσα από το χιούμορ. Το "εργαλείο" αυτό όμως δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τα άτομα με τα οποία έρχονται σε επικοινωνία. Για το λόγο αυτό η κ. Δουρούμπα προτείνει τη δημιουργία "κλαμπ γέλιου" και συναντήσεις, όχι μόνο για τους εν λόγω φοιτητές αλλά και για το προσωπικό και τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου.

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Σπουδών για το Χιούμορ πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συνδιοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΑΠΘ, του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου Πανεπιστημίων, του ευρωπαϊκού Δικτύου για το Χιούμορ, του Ερευνητικού Κέντρου Collodi της Ιταλίας, του Πανεπιστημίου της Μαδέρας και της Societa Dante Alighieri Θεσσαλονίκης.