Και νέα ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, για το θέμα της Κορώνειας. Άλλος ένας βουλευτής, ο κυβερνητικός Γιάννης Αρβανιτίδης, πρώην δήμαρχος, διαπιστώνει πως τα πάντα στο θέμα κινούνται αργά –πιο αργά κι από τον κυματισμό της λίμνης…

 

Η Κορώνεια κινδυνεύει από βιομηχανικά και αστικά λύματα, ανομβρία, αλόγιστη άντληση νερού, αλλά κυρίως από αδράνεια και έλλειψη συντονισμού των αρχών, όπως επισημαίνει κι ο βουλευτής στην ερώτησή του.

Να σημειωθεί ότι η λίμνη εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000 για την προστασία περιοχών φυσικής κληρονομιάς και στη συνθήκη Ramsar για τους υγροβιότοπους. Και να σκεφθεί κανείς πως, πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα οδηγήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην ερώτησή του, ο κ. Αρβανιτίδης, υπογραμμίζει: “Πρόσφατα, το ΥΠΕΚΑ δήλωσε ότι «η Νομαρχία έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση των τεχνικών παρεμβάσεων, με συνέπεια στο τέλος του 2010 να έχει υλοποιηθεί μόνο το 28% των έργων». Ως εκ τούτου, και δεδομένης της διεθνούς κατακραυγής της χώρας μας για μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική κοινοτική νομοθεσία, το ΥΠΕΚΑ σημείωσε ότι «θεωρεί ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια αναμονής και ήδη επεξεργάζεται, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, ένα αναθεωρημένο, ρεαλιστικό αλλά και δεσμευτικό πρόγραμμα δράσεων»”.

Ο βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν είναι σε θέση  να ανακοινώσουν πότε θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αναθεωρημένου προγράμματος δράσης και πότε αυτό θα παρουσιαστεί, με ποιον τρόπο προτίθεται να διασφαλίσει η Υπουργός ΠΕΚΑ ότι το νέο σχέδιο θα εφαρμοστεί κι αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εκ νέου χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των έργων για την αποκατάσταση της λίμνης…