Τέρμα το διπλοπαρκάρισμα στη Μητροπόλεως από τα τέλη Ιουνίου

pasalakia_volos_01Ένα μέτρο που έχει εφαρμόσει ο δήμος Βόλου, θα εφαρμοστεί και από το δήμο Θεσσαλονίκης, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην οδό Μητροπόλεως με τα διπλοπαρκαρισμένα: Θα τοποθετηθούν πλαστικά πασαλάκια στη διαγράμμιση των δύο λωρίδων κυκλοφορίας.

 

Το παραπάνω μέτρο προτάθηκε από την Άννα Αγγελίδου Δημοτική Σύμβουλο και Πρόεδρο της επιτροπής Κυκλοφορίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Εύρυθμης Αστικής Λειτουργίας και εγκρίθηκε ομόφωνα στις 16/3/2011 από τα μέλη της παραπάνω επιτροπής. Εν συνεχεία στις 10/5/2011 εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την ουσιαστική υποστήριξη του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέα Κουράκη κατόπιν εισήγησής του.

Όπως υποστήριξε η κ. Αγγελίδου, “τοποθετώντας μια σειρά από σταθερούς κώνους (βιδωτά πορτοκαλί  πασσαλάκια) πάνω στην λευκή διαχωριστική γραμμή στη μέση και κατά μήκος  του οδοστρώματος της Μητροπόλεως, εξασφαλίζονται δύο χωριστές λωρίδες κυκλοφορίας που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους παρά μόνο στις διασταυρώσεις. Όποιος οδηγός μπει στην λωρίδα αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να κινηθεί για να μην μπλοκάρει αυτούς που ακολουθούν. (μπορεί να αλλάξει λωρίδα μόνο στις διασταυρώσεις). Η λωρίδα προσωρινής στάθμευσης που υπάρχει, και έχει εκφυλισθεί  σε λωρίδα μόνιμης στάθμευσης, διατηρείται και ξαναποκτά τον αρχικό της ρόλο, αυτό  της τροφοδοσίας των καταστημάτων. Η λωρίδα διπλοπαρκαρίσματος μετατρέπεται έτσι σε λωρίδα σταθερής κυκλοφορίας και η Μητροπόλεως αποκτά μόνιμα δύο ελεύθερες λωρίδες κυκλοφορίας αντί για μια που έχει τώρα. Το μέτρο αυτό είναι αποτελεσματικό και το βράδυ χωρίς να χρειάζεται αστυνόμευση”.

Η πρώτη εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα έγινε στη Λάρισα και ακολούθησε ο Βόλος.

Να σημειωθεί ότι η οδός Μητροπόλεως έχει… τρεις λωρίδες κυκλοφορίας! Μία για τα Ι.Χ. και μία λεωφορειολωρίδα, ενώ υπάρχουν και εσοχές για την προσωρινή στάθμευση των Ι.Χ. και των ημιφορτηγών που τροφοδοτούν τα καταστήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι εσοχές έχουν μετατραπεί σε μόνιμες θέσεις παρκαρίσματος για κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής και η μία από τις δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι, μονίμως, κατειλημμένη από διπλοπαρκαρισμένα.

Αρκεί, μόνον, να μη γίνει… θεσμός το παρκάρισμα της φωτογραφίας. Γιατί τότε, χαθήκαμε…

Σχόλια