glarokavos_chalkidiki_01Το ταξίδι της λέξης θάλασσα μέσα στο χρόνο μοιάζει εν πολλοίς με το αντίστοιχο πανάρχαιο ταξίδι των κατοίκων του ελλαδικού χώρου από τόπο σε τόπο σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Μεσόγειο Θάλασσα. >>>


Το ταξίδι αυτό κρατάει περισσότερο από 10.000 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι πρώτοι θαλασσοπόροι έφεραν στο σπήλαιο Φράχθι (Αργολίδα, 8η χιλιετία πχ) τον οψιδιανό από τη Μήλο. Και από τότε που η μυθική Αργώ διέσχισε τα γαλανά νερά της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και γύρισε με τα τρόπαιά της στην Ιωλκό έχοντας δαμάσει τα κύματα, οι τριήρεις των Ελλήνων κυριάρχησαν για πολλούς αιώνες στις θάλασσες.
Από τις πέντε λέξεις με τις οποίες οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την θάλασσα. οι τέσσερις (θάλασσα, πέλαγος, πόντος, ωκεανός) εξακολουθούν να ακούγονται και σήμερα, ενώ η μια «χαμένη» (αλς) εξακολουθεί να μας τροφοδοτεί με πλήθος παράγωγα και σύνθετα.
Η Άσπρη λέξη βγάζει "γλώσσα"...
... και παρουσιάζει το πρώτο λεξικό για την ιστορία της ελληνικής διατροφής. Κάθε έθιμο, γεύση, υλικό ή συστατικό που χρησιμοποιήθηκε στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως σήμερα καταγράφηκε από την ομάδα της Άσπρης λέξης σε μια έκδοση 320 σελίδων γεμάτη αυθεντική Ελλάδα.



Σχετικοί σύνδεσμοι asprilexi.com | Η γλώσσα της γεύσης