vartzopoulos_sineteuksind_02_121110-thumb-medium«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη οριστικοποίηση των προτάσεων για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο υπουργός Υγείας ενδιαφέρεται για τη δημοφιλία του και όχι για να παράγει έργο». …>>>

 

Αυτό υποστήριξε, για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα της Υγείας.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γραμματέας της ΕΚΟ Ιατρών ΝΔ Δημήτρης Τσάμης και η Γραμματέας της ΕΚΟ Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Γεωργία Παπαϊωάννου – Γάκη.

Ο κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε ότι στον τομέα της Υγείας, το Δημόσιο έχει κηρύξει ουσιαστικά στάση πληρωμών, όχι μόνο στους υγειονομικούς, αλλά σε όλους. «Οι προμηθευτές θεωρούνται εκ προοιμίου πιράνχας και αυτό είναι τραγικό και άδικο. Το αποτέλεσμα της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται είναι να έχουμε σημαντικότατες ελλείψεις υλικών, κάτι που αυξάνει το χρόνο περίθαλψης των ασθενών, επιδεινώνει τη λειτουργία του συστήματος υγείας και, κυρίως, θέτει σε κίνδυνο ζωές, ειδικά στην Περιφέρεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής.

Αμφισβήτησε την οικομομική χρησιμότητα των αλλαγών και κάλεσε, όλους τους γιατρούς, ανεξάρτητα από το σε ποια παράταξη ανήκουν, να εγγραφούν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και να πάρουν μέρος στις επικείμενες εκλογές, ώστε να υπάρχει μαζική έκφραση, ειδικά σήμερα που τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου είναι ουσιαστικά και δυσεπίλυτα.

Ο κ. Τσάμης υποστήριξε ότι «ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη μια σειρά γενικόλογες και επιπόλαιες εξαγγελίες αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και αντίληψης για την αιτία των προβλημάτων που το σύστημα αντιμετωπίζει. (…) Είναι φανερό ότι ο ορθολογικός σχεδιασμός έχασε τη μάχη από το ρουσφέτι και το λαϊκισμό για μια ακόμη φορά», πρόσθεσε. Σημείωσε πως, πρώτα θα περίμενε κανείς να αναδιαταχθούν οι διοικητικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα επιδιώκετο συμφωνία για τα κριτήρια των παρεμβάσεων σε υγειονομικές μονάδες.

Για τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ισχυρίστηκε πως “όλα δείχνουν  ότι προωθείται ένα σύστημα που αποβλέπει στην ευρεία υπαλληλοποίηση των ιατρών, στην έμμεση επιδότηση μεγάλων ιδιωτικών μονάδων με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την απεμπόληση κάθε αρχής ιατρική δεοντολογίας. Η μυστικοπάθεια δεν προοιωνίζει τίποτα καλό. Την ίδια ώρα οι ιατροί όλης της χώρας παραμένουν απλήρωτοι από τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και πολλούς μήνες. Συγκεκριμένα το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και δεκαεπτά μήνες, το ταμείο ΤΑΠΟΤΕ δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και 24 μήνες, το ΤΥΔΚΥ δεν έχει πληρώσει επισκέψεις και εξετάσεις εδώ και 12 μήνες”.

«Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κλινικές. Κανένας νοσοκομειακός γιατρός δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει εξορθολογισμός των εξόδων, αυτό όμως δεν γίνεται με ευχολόγια», επισήμανε η κ. Παπαϊωάννου Γάκη.

Ειδική αναφορά έκανε η Γραμματέας της ΕΚΟ Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών και του ιού του δυτικού Νείλου. «Δυστυχώς, σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, δεν προβλέφθηκε κανένα κονδύλι για την εξόντωση των κουνουπιών. Πέρσι, λόγω του ιού του δυτικού Νείλου, πέθαναν 170 άνθρωποι και αρκετοί ήταν αυτοί που νόσησαν. Η εγκεφαλίτιδα, ακόμα και εάν αντιμετωπιστεί, είναι μία πολύ σοβαρή ασθένεια. Ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως αυτός που ζει στις παραποτάμιες περιοχές, είναι παντελώς απροστάτευτος απέναντι στον ιό. Πρέπει σήμερα κιόλας να γίνουν ενέργειες, ώστε να σωθούν ζωές», υπογράμμισε η κ. Παπαϊωάννου – Γάκη.