xrysoxoidis_01Δύσκολες ώρες πέρασε, στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με το που ολοκλήρωσε την ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, δέχτηκε …>>>

έντονη κριτική από βιομηχάνους και επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματίες καταφέρθηκαν κατά της πολιτικής της κυβέρνησης. Τόνισαν στον υπουργό πως οι επενδύσεις σε όλες τις γύρω χώρες είναι κατά πολύ συμφέρουσες σε σχέση με την Ελλάδα.

Απαντώντας σε σχετικά αιτήματα των βιομηχάνων για τις οφειλές του δημοσίου προς επιχειρήσεις και επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές, τόνισε ότι έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος και ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα μια δίκαιη λύση». Χαρακτήρισε, δε, «λαϊκισμό» τη σύγκριση της φορολογίας με βαλκανικές χώρες, αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ε.Ε. είναι διαφορετικό.

"Είστε αναξιόπιστοι κ.υπουργέ" του απάντησε ένας από τους βιομηχάνους. "άλλα λέει ο πρωθυπουργός και άλλα γίνονται. Έχουμε επενδύσει. Εγώ έχω δύο εργοστάσια και σκέφτομαι να φύγω από την Ελλάδα" πρόσθεσε.

"Δεν είπα να φύγετε" προσπάθησε να τα μαζέψει ο υπουργός "αλλά όποιος επιχειρηματίας πιστεύει ότι μπορεί η Ελλάδα να προσφέρει το επιχειρηματικό περιβάλλον των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας κάνει λάθος" δήλωσε.

Τότε σηκώθηκε μια γυναίκα και του είπε: "Να προσφέρουμε φόρους. Αλλά αυτό το κράτος τι μας προσφέρει; Μόνο αντικίνητρα. Μην μας λέτε να φύγουμε. Δεν θέλουμε να φύγουμε κ.υπουργέ θέλουμε να στρώσει αυτός ο τόπος και να μείνουμε εδώ”!

Νωρίτερα ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε “ιστορικό” το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. «Ουσιαστικά αποφασίστηκε η αποσοβιετοποίηση του κράτους και η δημιουργία ενός νέου ισχυρού οικονομικού προτύπου με χαρακτηριστικά του την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό και την καινοτομία», τόνισε.

Όσο για τον πρόεδρο του ΣΒΒΕ, Νίκο Πέντζο, έκανε λόγο για μείωση της ρευστότητας (-35% σε σχέση με το τελευταίο έτος πριν την κρίση το 2007), «ανύπαρκτη» κερδοφορία (πτώση κύκλου εργασιών για το 2010 κατά -10 % σε σχέση με το 2009 και πτώση κύκλου εργασιών κατά -16,5 % στο διάστημα 2005-2011), αυξημένο κόστος παραγωγής και αρνητικό επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Πέντζος ζήτησε να υπάρξει επιστροφή, ή συμψηφισμός των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και μέτρα διευκόλυνσης της ρευστότητας και στήριξης της πραγματικής οικονομίας και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.