Ποιος Έλληνας είναι ικανοποιημένος με τη συνεργασία του με τις τράπεζες; Είναι κοινώς γνωστό ότι οι τράπεζες δεν χαίρουν εκτίμησης από το σύνολο των Ελλήνων, μισθωτών ή επαγγελματιών. Ωστόσο το θέμα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι είναι εκείνοι οι επαγγελματίες που τροφοδοτούν την οικονομία της χώρας με νέο χρήμα, δηλαδή οι εξαγωγείς.


Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος σχεδόν 7 προς 10 οι εξαγωγείς δηλώνουν ότι δηλώνουν ότι εντός του 2010 αντιμετώπισαν προβλήματα στη συνεργασία τους με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δηλαδή σε ποσοστό 68%.
Με βάση την έρευνα, που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2011, σε δείγμα 113, κατά βάση εξαγωγικών, εταιριών (μελών/μη μελών του ΣΕΒΕ), το 62% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η δυνατότητα χρηματοδότησής του από το τραπεζικό σύστημα θα είναι το 2011 "χειρότερη από το 2010". Το 31% αναμένει ότι θα είναι η ίδια και μόλις ένα 7% ότι θα είναι καλύτερη.
Ερωτηθέντες, εξάλλου, πώς κρίνουν τη συνεργασία τους με τις τράπεζες και την τελική έκβαση της προσπάθειάς τους για χρηματοδότηση εντός του 2010, πάνω από τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (44%) απαντούν «κακή-πολύ κακή», το 27% «μέτρια» και το υπολειπόμενο ποσοστό «καλή-πολύ καλή».
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη συνεργασία τους με τις τράπεζες; Με βάση την έρευνα, το μεγαλύτερο «αγκάθι» φαίνεται ότι είναι το υψηλό κόστος χρηματοδότησης και τα επιτόκια. Το 17,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν προσκόμματα, λόγω υψηλών επιτοκίων και το 7,5% λόγω αύξησης του spread. H απροθυμία χρηματοδότησης (8,3%) και η μείωση των ορίων χρηματοδότησης (12%) δηλώθηκαν επίσης ως βασικά προβλήματα. Περίπου το 7% των επιχειρηματιών δηλώνει δυσφορία για την αύξηση του κόστους συναλλαγής με τις τράπεζες, ενώ μερικές επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η συναλλασσόμενη τράπεζα τροποποίησε χωρίς προειδοποίηση τους όρους χρηματοδότησης.
«Το πρόβλημα ρευστότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που αποτέλεσαν πέρυσι τη μοναδική συνισταμένη ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία της ύφεσης και την ελπίδα για ανάπτυξη για το 2011, είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Απαιτείται παρέμβαση του κράτους για άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά», υπογραμμίζει η διοίκηση του ΣΕΒΕ.