davoutoglou_boutaris_20110310_01Σειρά αντιδράσεων προκάλεσε δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, από την Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες. …>>>

 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που η Θεσσαλονίκη είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ! Και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέπτεται την Πόλη, η οποία συνυπήρξε με τη Θεσσαλονίκη από τα βάθη της Ιστορίας. Δήλωσε πως επιθυμεί οι πολίτες των δύο χωρών να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, ότι επιθυμεί να γνωρίσουν οι Τούρκοι τα οθωμανικά μνημεία της Θεσσαλονίκης και ότι πιστεύει πως οι ανταλλαγές φοιτητών και το άνοιγμα νέων πανεπιστημίων σίγουρα θα αναπτύξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Αυτό που είναι σημαντικό», τόνισε, «είναι οι Τούρκοι να αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη, όπως οι Έλληνες αισθάνονται σαν το σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη».

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σημειώνουν σταθερή πρόοδο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τοπμπάς, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να ενισχυθούν οι σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη. «Η Θεσσαλονίκη σημαίνει πολλά για τους Τούρκους, ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ», τόνισε.

Η αντίδραση Γκιουλέκα

«Περίεργη σύμπτωση. Πολύ άσχημη περίοδο επέλεξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για να δηλώσει στην Κωνσταντινούπολη όπου βρισκόταν, την τιμή που αισθάνεται γιατί ο ηγέτης των Τούρκων, Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, κατάγεται, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, από τη Θεσσαλονίκη. Ακριβώς την περίοδο που στην Ελλάδα τιμούμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας, που συνέβη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με θύτη το τότε επίσημο τουρκικό κράτος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ομάδα Δράσης για τη Θεσσαλονίκη” και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Γκιουλέκας.

Όπως τόνισε μεαξύ άλλων ο κ. Γκιουλέκας, όλοι προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. «Προϋπόθεση, όμως, για ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ μας είναι αυτές να στηρίζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στην γνώση των ιστορικών γεγονότων» εξηγεί και συνεχίζει:

«Τέλος, πληροφορούμε τον κ. Μπουτάρη ότι η καλή γνώση της ιστορίας επιβάλλεται ώστε να αποφεύγονται κακοτοπιές και να μην «πηγαίνει τζάμπα η τιμή». Τον πληροφορούμε, λοιπόν, ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι η γενέτειρα του Μουσταφά Κεμάλ  –  γεννήθηκε στη Χρυσαυγή του Λαγκαδά. Αυτό προς αποφυγή κάθε παρανόησης».