poreia_apergia_thessaloniki_20100708_01Στα δύο, για άλλη μία φορά, στη Θεσσαλονίκη, το εργατικό κίνημα. Από τη μία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ (όπου μόλις προχθές η “πράσινη” πλειοψηφία επαναβεβαίωσε την εκλογή της) κι από την άλλη το ΠΑΜΕ.

 

Στις 10:30 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η πορεία που διοργανώνεται από το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ στο κτίριο του ΕΚΘ στη γωνία των οδών Αριστοτέλους και Φιλίππου, ενώ παράλληλα διοργανώνεται ξεχωριστή πορεία από το ΠΑΜΕ με χώρο συγκέντρωσης το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην οδό Εγνατία.

Να πάρουν μαζικά μέρος στη αυριανή γενική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΘ αναφέρει: "Οι κυβερνητικές αποφάσεις, οι απαιτήσεις των τοκογλύφων-δανειστών, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των λεγόμενων αγορών και οι νεοφιλελεύθερες συνταγές των Ευρωπαίων ηγετών, οδηγούν τη χώρα και την κοινωνία βαθύτερα στην κρίση, στην ύφεση, στα αδιέξοδα και την ανεργία".

Το ΕΚΘ τονίζει επίσης στην ανακοίνωσή του για την αυριανή απεργία πως οι εργαζόμενοι απορρίπτουν κατηγορηματικά τις προσπάθειες της κατάργησης των ΣΣΕ και των εργατικών δικαιωμάτων. Καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων, καμιά περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου.
"Κυβέρνηση και Τρόικα έβαλαν στο στόχαστρο και εκποιούν τις στρατηγικής σημασίας και κοινωνικής ωφέλειας δημόσιες επιχειρήσεις", τονίζει το ΕΚΘ, απαιτώντας "από την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική και να σταματήσει να υποχωρεί στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών. Η χώρα χρειάζεται άμεσα σχέδιο και πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή".

Η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, οργάνωση των καταστηματαρχών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, καλούν τους επαγγελματίες να κλείσουν, αύριο, τα καταστήματά τους στη Θεσσαλονίκη και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ.

“Η κρίση, τα χρέη και τα ελλείμματα δεν αφορούν τον λαό. Λεφτά υπάρχουν!.. Όμως βρίσκονται στα σεντούκια των Ελβετικών τραπεζών, όπως τα 600 δις (δηλαδή δυο φορές σχεδόν το χρέος της χώρας) που βγήκανε απ’ τις δικές σου πλάτες”, τονίζουν, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή τους.

Η ΠΑΣΕΒΕ οργανώνει προσυγκέντρωση, στις 10.30, έξω από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το χώρο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ).