petrelaio_8ermansis

Ζει και βασιλεύει το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορείας Πετρελαιοειδών.

 

Ο κ. Ανδρέας Πετριανίδης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, για ένα γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ και μίλησε και για την εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, ο οποίος αναμένεται να λύσει προβλήματα νοθείας καυσίμων, αλλά και να δυσκολέψει τους καταναλωτές.

“Η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα αναμένεται να μειώσει τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου”, υποστήριξε. Υπογράμμισε, όμως, πως η εξίσωση σημαίνει ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης για τους καταναλωτές και γι αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει τα χαμηλά, αλλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Όσον αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου, το… ξαναβάπτισμα, δηλαδή, του πετρελαίου, η απάντησή του ήταν αποστομοτική: “Το λαθρεμπόριο ζει και βασιλεύει”, είπε χαρακτηριστικά! Επισήμανε πως, πρόσφατα, μπήκε λουκέτο σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων γι αυτόν το λόγο και υπογράμμισε ότι, με το νέο νόμο “κλείνει επ αόριστον το πρατήριο”.

Ο κ. Πετριανίδης υποστηρίζει πως η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή κι αν αυξήθηκε αυτό έγινε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Υπογραμμίζει πως η τσέπη των καταναλωτών κινδυνεύει από τους φόρους. “Μπορεί η βενζίνη να είναι φθηνή, αλλά οι φόροι και τα κέρδη, από το διυλιστήριο ως το πρατήριο, φθάνουν ακόμη και το 60%”, λέει.

Οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών κατάφεραν να αντέξουν την κρίση. Δεν πέρασαν, όμως, όλες, αβρόχοις ποσσί τη χρονιά που μας πέρασε. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΕΕΠ, το 2010 έκλεισαν δύο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου στην Αθήνα, ενώ έτοιμη να κλείσει είναι άλλη μία εταιρία, επίσης στην πρωτεύουσα.