GIOYLEKAS 2“Καράβι στη μέση του ωκεανού με σπασμένη την πυξίδα” χαρακτήρισε τον “Καλλικράτη” ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας στη συζήτηση …>>>

σχετικής επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τα προβλήματα που δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η εφαρμογή του “Καλλικράτη” εξαιτίας των παραλείψεων και της υποχρηματοδότησης με τα οποία αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε ο βουλευτής, τέσσερις μήνες από την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης, τα κενά και η ανεπάρκειά της έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτονται, καθώς τα προβλήματα που δημιουργεί είναι πολλά περισσότερα από αυτά που λύνει. Όπως ανέφερε ο Κ. Γκιουλέκας, με τον “Καλλικράτη” μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες χωρίς να μεταβιβαστούν τα μέσα και οι πόροι ώστε οι συγκεκριμένες αρμοδιότητες να ασκηθούν, γεγονός που αναγκάζει τους Δήμους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους αντιστοιχούν από τη στιγμή που τους παρέχονται λιγότεροι πόροι.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στις μισθώσεις των σχολικών κτιρίων και τη μεταφορά των μαθητών αφού δεν παρέχονται τα απαραίτητα κονδύλια.

Στην ομιλία του, ο Κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε και στο πολυδιαφημιζόμενο από την Κυβέρνηση νομοθέτημα του Ελεγκτή Νομιμότητας που βρίσκεται στον “αέρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, αφού δεν έχει γίνει τίποτα για τη διαδικασία διορισμού του. Σήμερα, όλοι οι έλεγχοι ασκούνται από τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα των διευρυμένων Περιφερειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δήμοι του Έβρου που, όπως επισήμανε, προστρέχουν για έλεγχο στον Γενικό Γραμματέα που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. “Έτσι μιλάμε για αποκέντρωση;” αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στις συνενώσεις των δήμων σε ολόκληρη τη χώρα, ο Κ. Γκιουλέκας έκανε λόγο για συνενώσεις “φτώχειας”, καθώς δήμοι οικονομικά εύρωστοι συνενώθηκαν -εν μία νυκτί- με άλλους δήμους οικονομικά χρεοκοπημένους και, μάλιστα, με αδιαφανή κριτήρια.

Μέχρι σήμερα, τόνισε ο Κ. Γκιουλέκας, οι δήμοι ρύθμιζαν τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, πλέον καταργείται και αυτή η δυνατότητα, αφού υπάγεται στη χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης από τη σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.).

Από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις τεράστιες περικοπές του προϋπολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου, βέβαια, όπως σημείωσε επικριτικά, ο Κ. Γκιουλέκας, η νέα διοίκηση ξεκίνησε τις περικοπές κόβοντας κονδύλια από τα συσσίτια απόρων, τα ΚΑΠΗ και το Δημοτικό Βρεφοκομείο, ενώ ενέγραψε άλλα κονδύλια που, σαφώς, δεν αποτελούν προτεραιότητα σ' αυτή την περίοδο της ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης.