festival_bibliou_28_2009_01Κι αν είναι… μπουρινόπληκτο, μην το φοβάσαι. Έγινε κι όλας… 30 χρονών(το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης). Θεσμός της πόλης, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες που, ακόμη κι αν δεν είναι …>>>

φίλοι του βιβλίου, δεν αμελούν να κάνουν μια βόλτα ανάμεσα στα περίπτερα. Είναι κι η θάλασσα δίπλα…

Προσωπικά ήμουν μαθητής της Γ Λυκείου. Έδινα Πανελλήνιες, αλλά ξέκλεψα λίγες ώρες, βράδυ Σαββάτου, να κατέβω στο πλακόστρωτο μαζί με έναν φίλο –που δεν είναι, πια, μαζί μας- κι είχα μαγευτεί! Εν έτει 1981, τόσα βιβλία μαζεμένα, τέτοια παραγωγή, δεν είχα ξαναδεί… Τα χρόνια,όμως, ήταν δύσκολα και περιορίστηκα σε ένα βιβλίο: Τις “Παράξενος Ιστορίες” του Αμβρόσιου Μπιρς, από τις εκδόσεις “Γράμματα”. Οι εποχές είναι, επίσης, δύσκολες και θα περιοριστώ, πάλι, σε ένα βιβλίο. Κι άλλο ένα, που θα δωρίσω στην κόρη μου. Αλλά τη βόλτα στο πλακόστρωτο, θα τη γλεντήσω, από το πρώτο ως το τελευταίο βήμα.

Το εφετινό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 3 Ιουνίου. Θα διαρκέσει ως τις 19 και είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κώστα Βάρναλη.

Συμμετέχουν πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι με 30.000 και πλέον τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

«Ήταν σαν χθες όταν μετά τα εγκαίνια της πρώτης διοργάνωσης κι ενώ μαζεύαμε από τη θάλασσα τα βιβλία που είχε πάρει ο Βαρδάρης αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας», θυμόταν, σήμερα συγκινημένος ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

Τα 30ά γενέθλια του Φεστιβάλ έφεραν το σχηματισμό τιμητικής επιτροπής, την οποία αποτελούν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης, οι πρυτάνεις του Αριστοτελείου και του πανεπιστημίου Μακεδονίας και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Θα προηγηθούν οι εκδηλώσεις του πνευματικού Μαΐου, με αφιέρωμα στους Ζυλ Ντασσέν (δε θέλει άλλες συστάσεις), στην ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και το θεατρικό συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς.

Για την Κυριακή 5 Ιουνίου - Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος – ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Σπύρος Βούγιας, ετοιμάζει βόλτα με καραβάκια στο Θερμαϊκό. Ως… ορεκτικό, προφανώς, για την οριστική καθιέρωση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, την οποία υποσχέθηκε ο ίδιος, για το επόμενο καλοκαίρι.

Το φεστιβάλ βιβλίου στην παραλία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα ως τις 11 το βράδυ. Τις Κυριακές θα λειτουργεί και το πρωί (από τις 10.30 ως τις 13.00).