papageorgopoulos_anakritis_20110510_02Προθεσμία για να απολογηθούν κατά περίπτωση από το τέλος Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, πήραν από τον τρίτο ειδικό ανακριτή, Κώστα Αλεξίου, οι 25 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία υπολογίζεται σε 51,4 εκατομμύρια ευρώ.

 

Μεταξύ αυτών που πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου είναι και ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στις 2 Ιουνίου.

«Δυστυχώς με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, άνθρωποι που ανάλωσαν τη ζωή τους στην υπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, γίνονται έρμαια του οποιουδήποτε εκβιαστή εξαπολύσει εναντίον τους μια τελείως αναπόδεικτη κατηγορία», δήλωσε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με την υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του κεντρικού δήμου.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών και τέσσερις πρώην αντιδήμαρχοι, αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις πράξεις της υπεξαίρεσης από κοινού και της πλαστογραφίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, της συνέργειας στις συγκεκριμένες πράξεις σε βαθμό κακουργήματος και της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος.

«Πολύ καλά πράττει η δικαιοσύνη, αφού παρουσιάστηκε το φαινόμενο ένας επίορκος υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης να θεωρεί ότι για να ελαφρύνει τη θέση του -σύμφωνα και με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο- μπορεί να κατηγορεί συλλήβδην την επί 12ετία διοίκηση του δήμου και να καλούνται με αυτόν τον τρόπο ενώπιον του ανακριτή, επίλεκτα στελέχη της κοινωνίας της πόλης», είπε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχει απολογηθεί και ήδη βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάιο του 2010 ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι ιδιοποιήθηκε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.