metro_08«Απολύτως διασφαλισμένη» είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, η χρηματοδότηση του μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έχουν…>>>

εξασφαλιστεί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, ύψους 1,65 δισ. ευρώ, μέχρι και την επέκταση προς Καλαμαριά.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πως το ίδιο ισχύει και για τις μελέτες επιμήκυνσης της συνολικής γραμμής μέχρι το 2015. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος είναι όλο το δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και επανέλαβε ότι το 2015 «μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη τη γραμμή από το σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι την Μίκρα της Καλαμαριάς».

Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις, δεν θα υπάρξουν υπερβάσεις κόστους στο έργο, αν εγκριθεί ο σχεδιασμός της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2012 "μπορεί να δουλεύουν άμεσα στο έργο πάνω από 1.500 εργαζόμενοι".

Για το πρόβλημα με το εργοτάξιο Καλαμαριάς είπε ότι πιθανότατα θα λυθεί ως το τέλος καλοκαιριού.

Για την επέκταση προς τα δυτικά επανέλαβε ότι το 2013 «θα είμαστε έτοιμοι να τη δημοπρατήσουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό, εργολάβος που ολοκλήρωσε κομμάτι του έργου, ύψους 120-180 εκατ. ευρώ, προβάλει προς το δημόσιο αιτήματα αποζημιώσεων ύψους 288 εκατ. ευρώ, υπόθεση που -όπως είπε- βρίσκεται στα δικαστήρια και αναδεικνύει τον κακό σχεδιασμό των προηγούμενων χρόνων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Χρήστος Τσίτουρας, χαρακτήρισε ως νέα έργα "υψίστης προτεραιότητας" τις επεκτάσεις στις δυτικές συνοικίες και συγκεκριμένα προς Σταυρούπολη και Εύοσμο, αλλά και τον νέο κλάδο Πανεπιστήμιο - Νέα Ελβετία και την επέκταση του αεροδρομίου., εκτιμώμενου προϋπολογισμού 300 εκ. Ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής τροποποίησης της χάραξης της βασικής γραμμής κατά τρόπο ώστε να κατασκευαστεί τελικά ένα (και όχι δύο) αμαξοστάσιο στην Μίκρα, ο κ. Τσίτουρας ανέφερε πως η Αττικό Μετρό εξετάζει λύσεις για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό του Μετρό της πόλης.

Εξήγησε ότι οι καθυστερήσεις λόγω της αρχαιολογικής έρευνας -η οποία υλοποιείται σε πέντε σταθμούς, όπου εργάζονται 500 εργάτες και 70 αρχαιολόγοι κι έχει ολοκληρωθεί κατά 45% περίπου, με κόστος 30 εκατ. ευρώ- οδηγούν στην σχεδόν ταυτόχρονη ολοκλήρωση της βασικής γραμμής και της επέκτασης Καλαμαριάς.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, πρότεινε από την πλευρά του τη θέσπιση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στους δρόμους πέριξ των εργοταξίων του Μετρό, όπου ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι μεγάλος, στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της δημόσιας συγκοινωνίας και των εμπορικών μεταφορών.

Ακούστηκαν, πάντως και απίθανα πράγματα, όπως ότι, κατά το σχεδιασμό της γραμμής από τη Δελφών, οι μηχανικοί δεν… υπολόγισαν τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και, για το λόγο αυτό θα κλείσει ο δρόμος, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο πιο γρήγορα.

Η επιστολή μηχανικού που άναψε φωτιές

Επιστολή αρχιμηχανικού της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του μετρό προς την εταιρεία “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, παρέδωσε στο δημοτικό συμβούλιο κι έβαλε… φωτιά, ο επικεφαλής της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας. Με την επιστολή ο αρχιμηχανικός ενημερώνει την εταιρεία ότι έχουν παγώσει οι εργασίες σχεδόν σε όλους τους σταθμούς της βασικής γραμμής!

“Έχει γράψει ό,τι θέλει. Το αποδεχόμαστε”, ρώτησε ο κ. Τσίτουρας, ως απάντηση;

Στην απάντησή του ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι η “Αττικό Μετρό Α.Ε.” έχει την ευθύνη να παραδώσει το έργο και πως αν έλεγε ψέματα, έπρεπε να απαντηθεί.

“Πιστεύετε ότι μια τέτοια σοβαρή επιστολή μπορεί να απαντά σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα”, ήταν η απάντηση του υπευθύνου της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”; Μάλιστα, αποκάλυψε πως “όντως πρέπει να γίνει μελέτη μικρής εμβέλειας, για να σκαφθεί, χωρίς να πειράξει σοβαρά αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Αγίας Σοφίας, η δημιουργία του σταθμού”. Παραδέχτηκε πως υπάρχουν κι άλλες επιστολές, αλλά πρόσθεσε πως είναι “επιστολές συνηθισμένες, για να διεκδικήσουν οι ανάδοχοι περισσότερα κτίρια”.

Για το θέμα της πιθανής αλλαγής χάραξης προς την Καλαμαριά και την ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπεύθυνος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, υποστήριξε ότι δε θα κινδυνέψει το έργο και γίνεται για την εξοικονόμηση χρημάτων. “Αν γίνει η όποια αλλαγή, θα γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επίσης μέσα”.

“Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν ότι ο υπουργός είπε πως το μετρό ‘πάει Καλαμαριά’. Τι λέτε τώρα”, αντέδρασε ο κ. Γκιουλέκας, για να πάρει την απάντηση πως “η επέκταση αυτή υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στα σχέδια”.

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Θέμα μη πληρωμής των εργαζομένων στο μετρό, έθεσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Σωτ. Ζαργιανόπουλος. “Απαράδεκτη τακτική” χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ο κ. Τσίτουρας και ανακοίνωσε πως η εταιρία θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, καθώς αυτό είναι “απαράδεκτη ενέργεια” της αναδόχου εταιρίας.