tsalikis_erevnitis_apth_01Αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νέος ερευνητής για το 2011, σε θέματα σχεδιασμού μεταλλικών κατασκευών που συμπεριφέρονται με την μέγιστη δυνατή αντοχή στην πυρκαγιά. Πρόκειται για τον 29χρονο απόφοιτο του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Τσαλίκη. >>>

Ο Τσαλίκης αναδείχτηκε πρώτος μετά από ψηφοφορία δεκάδων ερευνητών ξένων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου μηχανικής, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, στην Πράγα.

Η μελέτη του, εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην αντοχή των κτιρίων έναντι της πυρκαγιάς, ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία ενός νέου κατασκευαστικού κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ότι αφορά την πυροπροστασία στην δόμηση.

«Η δόμηση εξολοκλήρου με μεταλλικές κατασκευές χάλυβα αν και ανθεκτική, έχει υψηλό κόστος. Στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται ευέλικτη χρήση του υλικού, ώστε να πέφτει το κόστος, και ταυτόχρονα διπλασιάζεται ο χρόνος αντοχής της κατασκευής, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτίριο ή στην πυροσβεστική να εκτελέσει το έργο της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο 29χρονος απόφοιτος συνεχίζει την έρευνά του ως υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, ωστόσο, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έρευνα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ακόμη και για αυτούς που έχουν πετύχει την διεθνή αναγνώριση.

«Δεν ξέρω ακόμη πως και που θα συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν άρτια επιστημονική γνώση και μπορούν να συγκριθούν με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ωστόσο, λείπει η οργάνωση και η χρηματοδότηση. Για τους διδάκτορες του εξωτερικού είναι αυτονόητη η συμμετοχή σε προγράμματα και διεθνή συνέδρια. Σε αυτό τον τομέα τα ελληνικά πανεπιστήμια μοιάζουν περισσότερο με αυτά των Βαλκανίων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.