ergates_01

Να καθιερωθεί το δεκάωρο της εργασίας ζητά, ουσιαστικά, η Τρόικα. Χωρίζει την εργασία σε δύο περιόδους (αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης) και στη μεν πρώτη ο εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω, στη δεύτερη... παίρνει ρεπό!

 

Ως σήμερα, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται επειδή, στη χώρα μας υπάρχει και εργατικό Δίκαιο. Το σχέδιο, πάντως, είναι, για µία χρονική περίοδο (που θα ονομάζεται περίοδος αυξηµένης απασχόλησης) ο εργαζόµενος να απασχολείται 2 ώρες την ηµέρα επιπλέον από το οκτάωρό του. Δε θα πληρώνεται υπερωριακά, αφού οι ώρες αυτές, στην επόμενη περίοδο (που ονομάζεται περίοδος µειωµένης απασχόλησης) θα... αφαιρούνται από το ωράριό του. Επίσης -πάλι καλά- επιτρέπεται να μη μιεώνονται οι ώρες εργασίας (σ.σ. προφανώς επειδή υπάρχει και... Άρειος Πάγος), αλλά να χορηγείται στον εργαζόµενο ανάλογη ηµερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασµός µειωµένων ωρών και ηµερών ανάπαυσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Νέων", με βάση τα ισχύοντα, το χρονικό διάστηµα των περιόδων αυξηµένης και µειωµένης απασχόλησης δεν µπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους 4 µήνες τον χρόνο που όµως θεωρείται, µικρό χρονικό διάστηµα, από την τρόικα που πιέζει να γίνει εξάµηνο.

Η Τρόικα ζήτησε να γίνει πλήρης µελέτη για το κόστος εργασίας στη χώρα µας και συµφωνήθηκε η λήψη µέτρων µε στόχο τη δραστική µείωση του χρόνου που απαιτείται για την σύσταση επιχειρησιακού σωµατείου, που σήµερα αγγίζει τους 8 - 10 µήνες.

Σε αυτά, έχει ενστάσεις το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε). Επισημαίνει πως οιι µετατροπές των συµβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής και εκ περιτροπής εργασίας οδηγούν σε µείωση στους µισθούς των εργαζοµένων. Η εκτίµηση του ΣΕΠΕ είναι ότι η µείωση κινείται από 7-20%, ενώ τα εργατικά συνδικάτα κάνουν λόγο και για µείωση που φθάνει ακόµη και το 50%.

Οι ατοµικές συµβάσεις εργασίας που αντικαθιστούν την πλήρη απασχόληση έχουν ήδη οδηγήσει στο σπάσιµο του κατώτατου ορίου της ΕΓΣΣΕ (Εθν. Γεν. Συλλ. Σύµβασης εργασίας) των 740 ευρώ. Τα σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ εκφράζουν φόβους πως, αν συνεχίσουμε έτσι και δεν υπάρξει αντίδραση, θα φθάσουμε και στη γενιά των 300 ευρώ...


από το www.difernews.gr