5F2AM3STILI«Η δημοσιογραφία των πολιτών εμπεριέχει κινδύνους για την παραδοσιακή δημοσιογραφία, όμως η σωστή χρήση των νέων μέσων εμπλουτίζει το δημοσιογραφικό έργο, προσφέροντας πληροφορίες και πηγές, που θα ήταν αδύνατο μέχρι πρόσφατα να αξιοποιηθούν».


Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο βραβευμένος δημοσιογράφος Paul Lewis (φωτογραφία) της βρετανικής Guardian που μίλησε στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ, προσκαλεσμένος από το Μορφωτικό Ίδρυμά της. Ο ομιλητής σημείωσε ότι πρέπει να αναπτυχθούν νέοι μηχανισμοί διασταύρωσης των πληροφοριών, καθώς στο χαώδες περιβάλλον του διαδικτύου o δημοσιογράφος θα πρέπει να διακρίνει τις αξιόπιστες πηγές και να προφυλαχθεί από την προπαγανδιστική παραπληροφόρηση. «Ο νέος ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ξεκαθαρίσει το χάος του Ίντερνετ, να εγγυηθεί την αξιοπιστία των πηγών του και να κτίσει μια συμφωνία εμπιστοσύνης με την κοινή γνώμη».
Ο Paul Lewis αναφέρθηκε στη δολοφονία του εφημεριδοπώλη Ian Tomlinson κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της συνόδου της G20 στο Λονδίνο. Μέσω του Twitter ένας αυτόπτης μάρτυρας ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Guardian και πείστηκε να την τροφοδοτήσει με ένα αποκαλυπτικό βίντεο που έδειχνε τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του Jimmy Mubenga, που πέθανε από ασφυξία σε αεροπλάνο, την ώρα της απέλασης του από τη Βρετανία. Επιβάτες της πτήσης μέσω του Twitter «κατέθεσαν» πληροφορίες για το πώς έδρασαν οι δεσμοφύλακες του