tapa_atm_01Δυο αλλοδαποί(σύμφωνα με πληροφορίες είναι Ρουμάνοι), οι οποίοι παγίδευαν αυτόματα ταμειακά μηχανήματα (ΑΤΜ) τραπεζών με “τάπες” που τοποθετούσαν μπροστά από τη σχισμή από την οποία γίνεται η ανάληψη χρημάτων, συνελήφθησαν από την …>>>

αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Προηγήθηκε σειρά καταγγελιών πολιτών, οι οποίοι πήγαιναν να κάνουν ανάληψη χρημάτων, όμως τα μηχανήματα δεν… έβγαζαν τίποτα. Αντίθετα, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί μειώνονταν! Έτσι , αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πυλαίας, όπου έγιναν οι περισσότερες καταγγελίες (αν και αφορούσαν ΑΤΜ του κέντρου της Θεσσαλονίκης) επιτήρησαν διακριτικά τραπεζικά υποκαταστήματα και προχώρησαν στην εξάρθρωση της διμελούς σπείρας, η οποία επιδιδόταν συστηματικά στην παγίδευση ΑΤΜ, με τη μέθοδο «cash trapping».

Τι είναι το cash tapping

tapa_atm_04Με τη μέθοδο αυτή, οι δράστες δεν παγιδεύουν τις πιστωτικές κάρτες, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να ψάχνουν τις σχισμές των μηχανημάτων όπου μπαίνει το “πλαστικό χρήμα”, αλλά τη σχισμή από όπου βγαίνουν τα χρήματα! Τοποθετούν ένα μεταλλικό έλασμα μπροστά από το υπάρχον, με διπλή αυτοκόλλητη ταινία στο εσωτερικό του κι έτσι, τα χαρτονομίσματα κολλούν σ αυτό. Επίσης, το έλασμα παίζει το ρόλο τάπας, εμποδίζοντας τα χρήματα να βγουν από το μηχάνημα. Απομένει πλέον να πάει στο μηχάνημα ο δράστης, να αφαιρέσει την τάπα-έλασμα με ένα κατσαβίδι και να πάρει τα –κολλημένα σε αυτήν- χρήματα…

Ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, συνελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 23 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για σύσταση και συμμορία, καθώς και για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

tapa_atm_03Τα μέλη της σπείρας, βραδινές συνήθως ώρες, μετέβαιναν σε Τραπεζικά Υποκαταστήματα διαφόρων περιοχών της πόλης, όπου τοποθετούσαν το αυτοσχέδιο επιπρόσθετο μεταλλικό πορτάκι στην έξοδο χρημάτων των ΑΤΜ, το οποίο προηγουμένως είχαν επενδύσει με ισχυρή κόλλα διπλής όψεως. Οι πελάτες-θύματα που εν αγνοία τους χρησιμοποιούσαν τα παγιδευμένα μηχανήματα ανάληψης, παρατηρούσαν μεν ότι η συναλλαγή και η χρέωση του λογαριασμού τους γινόταν κανονικά, αδυνατούσαν δε να παραλάβουν τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται, θεωρώντας ότι τα μηχανήματα είναι χαλασμένα.

tapa_atm_02Στη συνέχεια, οι δυο δράστες, οι οποίοι από μικρή απόσταση παρακολουθούσαν την εξέλιξη της συναλλαγής, μετά την απομάκρυνση των θυμάτων τους, κατευθύνονταν στα παγιδευμένα ΑΤΜ και αφού αποκολλούσαν το επιπρόσθετο εξάρτημα, τσέπωναν τα χρήματα των ανυποψίαστων πολιτών.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, με την ανωτέρω μέθοδο, οι δύο συλληφθέντες, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο περίπου, προέβησαν σε 14 παγιδεύσεις και μία απόπειρα παγίδευσης ΑΤΜ Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Παύλου Μελά και  Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ελάσματα, κολλητικές ταινίες, κρουστικό δράπανο, μεταλλικό κοπίδι, σιδεροπρίονο και άλλα παρεμφερή αντικείμενα, τα οποία χρησίμευαν στην παγίδευση των ΑΤΜ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης


Οι φωτογραφίες έχουν δοθεί από τράπεζα κι αφορούν παλιότερη περίπτωση της ίδιας κομπίνας, με άλλους δράστες.