xyta_mavroraxi_1Επί ποδός πολέμου ενάντια στην κατασκευή και τη λειτουργία του εργοστασίου καύσης -τη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων που χωροθετείται δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης- βρίσκονται κάτοικοι και φορείς της περιοχής …>>>

του Λαγκαδά. Διαμηνύουν ότι «ο Λαγκαδάς θα γίνει Κερατέα αν δεν ακούσουν τον κόσμο και προχωρήσει το έργο», δηλώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, οπότε αναμένεται η δημοπράτηση του επίμαχου εργοστασίου.
Ήδη στο πλευρό των κατοίκων έχουν ταχθεί τα δημοτικά συμβούλια του Λαγκαδά και του Ωραιοκάστρου, τα οποία αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν θα δεχτούν τη λειτουργία του εργοστασίου στον χώρο όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ, η μητρόπολη Λαγκαδά και οικολογικές Οργανώσεις, ενώ ατού για τον αγώνα τους αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Επί της ουσίας, οι αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στο έργο δεν σταμάτησαν ποτέ, ωστόσο, στη φάση αυτή, η αναμενόμενη δημοπράτηση του εργοστασίου και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις που αφορούν την αδειοδότησή του τους ώθησαν να ξεσηκωθούν ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση των φορέων.
Λάδι στη φωτιά έριξε η γνωμοδότηση που ζήτησε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, ως φορέας υλοποίησης του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας - Βόλβης και ο οποίος τελικώς απάντησε αρνητικά. «Είμαστε επί ποδός και δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο τη λειτουργία τού έργου. Ο Λαγκαδάς θα γίνει Κερατέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», τόνισε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης» Κώστας Κυνηγός. Ανέφερε επίσης ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση, ότι υφίσταται ήδη τις συνέπειες από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και ότι το εργοστάσιο που προγραμματίζεται θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή του Λαγκαδά.


Από το  http://www.makthes.gr