Θεώρησαν ότι αφού όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου είναι ευρωπαίοι μπορούν να περάσουν χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στην Ελλάδα! Οι υπεύθυνοι της Aegean και της Olympic Holding, έδειξαν ότι αγνοούσαν το γεγονός ότι η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκουν στις χώρες μέλη Σέγκεν και ότι οι πολίτες τους περνούν κανονικά από τον έλεγχο διαβατηρίων. Έτσι οδήγησαν όλους τους επιβάτες της πτήσης από τη Λάρνακα για Θεσσαλονίκη στη πύλη για τις πτήσεις εσωτερικού, εκεί όπου δεν υπάρχει έλεγχος διαβατηρίων.




Χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί της διεύθυνσης αστυνόμευσης του αεροδρομίου συνέλαβαν τον υπεύθυνο της Aegean και δύο υπάλληλους υπηρεσίας επίγειας εξυπηρέτησης Olympic Holding, ηλικίας 42, 53 και 50 ετών, διότι δεν τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία διαβατηριακού ελέγχου σε 97 επιβάτες-πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πτήσης από τη Λάρνακα στη Θεσσαλονίκη.

Το αεροπλάνο από Λάρνακα έφθασε χθες στις 12.15 το μεσημέρι στο Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» με 97 επιβάτες, όλοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά στο αεροπλάνο επέβαιναν 41 Έλληνες, 49 Κύπριοι, 3 Βρετανοί, 1 Τσέχος και 3 Γερμανοί.

Οι υπάλληλοι του αερομεταφορέα και της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης, δεν οδήγησαν ως όφειλαν τους επιβάτες στον προβλεπόμενο χώρο διαβατηριακού ελέγχου, δεδομένου ότι η Κύπρος, αν και κράτος μέλος της Ε.Ε, δεν αποτελεί μέχρι στιγμής συμβαλλόμενο κράτος-μέλος της συνθήκης SHENGEN.

Αντί της προβλεπόμενης διαδικασίας, οδήγησαν τους 97 επιβάτες στην αίθουσα αφίξεων εσωτερικού, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί ο προβλεπόμενος διαβατηριακός έλεγχος.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για «Διευκόλυνση εισόδου στη χώρα χωρίς νόμιμο έλεγχο», για παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος «περί κανονισμού Αεροπορικών Διευκολύνσεων» και Υπουργικών Αποφάσεων «περί Βασικού Κανονισμού Επίγειας Εξυπηρέτησης».

Από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.